17.05.2015 - 06:00
El 17 de maig de 1990, l’assemblea general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va adoptar una decisió històrica: eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Avui fa tot just vint-i-cinc anys, doncs, que les relacions entre persones del mateix sexe, fins aleshores considerades ‘una conducta reprobable i un trastorn mental curable’, van quedar excloses definitivament de la Classificació Estatística Internacional de Malalties i més Problemes de Salut. La data és, des d’aleshores, el Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia, una jornada de lluita pels drets humans, legals i civils dels homosexuals i transsexuals al món.
I és que, malgrat el pas històric de l’OMS del 1990, l’homofòbia no s’ha eradicat ni de bon tros i continua manifestant-se en tota mena d’àmbits, del laboral a l’escolar, el públic, el polític, l’institucional, el sanitari, el familiar, l’interpersonal, el religiós, el legislatiu, el jurídic…
I, encara pitjor, segons l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trangèneres i Intersexuals (ILGA) hi ha encara setanta-vuit països on es criminalitzen les relacions homosexuals. És a dir, més d’un terç dels estats mundials consideren delictiva l’homosexualitat i la condemnen amb repressió, amb presó i, en alguns casos, amb la pena de mort.
Del 1972 al 1990
La decisió de l’OMS del 1990 va tenir un important precedent dues dècades abans, el 1973, quan l’Associació de Psiquiatria nord-americana (APA) va optar per eliminar l’homosexualitat del ‘Manual de diagnòstic dels trastorns mentals’ (DSM) i va advocar, després d’una completa revisió científica del tema, perquè es rebutgés tota legislació discriminatòria contra gais i lesbianes.
Notícia relacionada:
Els amors prohibits de l’Àfrica (18-3-2013)