La junta electoral espanyola ordena la retirada d’estelades dels edificis i espais públics

  • Considera que són 'incompatibles amb l'obligació de neutralitat dels poders públics'

VilaWeb
Redacció
14.05.2015 - 17:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La junta electoral espanyola ha ordenat que es retiressin les banderes estelades que hi hagi penjades en edificis i espais de titularitat pública. Considera que són ‘incompatibles amb l’obligació de neutralitat dels poders públics’. La resolució és fruit de les demandes de Societat Civil Catalana (SCC), que havia sol·licitat de fer retirar les estelades d’espais i edificis públics de 323 municipis a Catalunya. L’entitat unionista va denunciar-ho perquè considera que la presència d’estelades vulnera l’article 103 de la constitució espanyola.

En la resolució, la junta electoral espanyola estableix que durant els períodes electorals ‘els poders públics tenen l’obligació de mantenir estrictament la neutralitat política i, per tant, han d’abstenir-se de col·locar en edificis públics i locals electorals símbols que puguin considerar-se partidistes’.

Segons la junta electoral, per aquest motiu ‘han de retirar els que s’haguessin col·locat abans de la convocatòria electoral’ –es va publicar al BOE el 31 de març– i aquest criteri ‘resulta aplicable a les banderes objecte de la consulta’.

La resolució també recorda que les juntes electorals, ‘en compliment del deure de garantir la transparència i igualtat entre les formacions polítiques recurrents a les eleccions exigida per l’article 8 de la LOREG, tenen l’obligació de preservar el respecte al deure de neutralitat política que tenen els poders públics durant el procés electoral’.

En fi, acorda de traslladar el contingut de l’acord a Societat Civil Catalana i també a les juntes electorals de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona ‘perquè en tinguin coneixement i el traslladin a les corresponents juntes electorals de zona’.

En el seu escrit, Societat Civil Catalana argumentava que CiU, ERC i la CUP utilitzaven generalment l’estelada, de manera que aquestes banderes s’havien integrat ‘en la seva pròpia simbologia partidista’. Segons el seu parer, aquesta ‘invasió de l’espai públic és incompatible amb l’obligació de neutralitat dels poders públics i afavoreix les opcions polítiques d’aquells partidaris que pretenen la creació d’un estat independent a Catalunya’.

 

Informació relacionada:

L’ANC fa una crida a omplir els balcons d’estelades per la prohibició de la junta electoral

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any