Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dimecres  13.05.2015  06:00

Esteve Nabona: 'La independència és una qüestió de subsistència cultural'

Men?ame
 

Esteve Nabona (Barcelona, 1968) és el director del Cor Jove de l'Orfeó Català i del Cor Jove dels Països Catalans. També és el director de l'Escola Coral de l'Orfeó Català i del projecte social i educatiu Clavé XXI, que porta el cant coral a entitats i escoles de Ciutat Vella.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Primer de tot vull aclarir que parlo a títol personal. Sóc independentista de tota la vida i ara veig que finalment la societat s'ha cansat del tracte que rebem en molts àmbits, com ara el cultural. Durant els darrers anys havíem anat avançant pel que fa a la llengua i la cultura, però ara anem enrere. La independència és una qüestió de subsistència cultural. En qualsevol disciplina artística, per poder progressar, cal que hi hagi una inversió econòmica, pública i privada, que ara no tenim. En una Catalunya independent, sense l'espoliació de l'estat espanyol, hi hauria un avenç econòmic molt important.

Vull la independència per dignitat: hem arribat a un punt que la situació és una claustrofòbia inaguantable. I vull la independència per al futur: si no som un estat independent no podem progressar. Si no arribem a ser independents ens quedarem igual o anirem enrere, en tots els àmbits.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Una Catalunya independent podria aportar al món el mateix que podria aportar-hi qualsevol estat. Podríem aportar-hi allò que nosaltres decidíssim. El factor determinant és que si això sortís bé la pilota seria sobre la nostra teulada: la independència no implica que automàticament tot anirà bé, sinó que nosaltres recollim el testimoni per mirar de fer-ho bé. Podrem començar de zero i fer les coses d'una altra manera: decidir quin model d'estat volem, establir noves normes de tolerància, aprovar lleis d'immigració i d'inclusió social, etc. Com a estat modern que naixeria, podríem fer les coses sense tenir-les viciades. I, per què no, si ho fem bé en algun àmbit podríem ser un exemple.