Les llistes fantasma de PP i PSC: un recull de casos

  • Desenes de llistes de les municipals són confegides amb candidats que no tenen res a veure amb el poble

VilaWeb
Redacció
28.04.2015 - 17:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC i el PP han tornat a recórrer a l’estratègia de les llistes fantasma per a les eleccions municipals del 24 de maig. Moviment d’Esquerres ha denunciat que el PSC hi presenta un centenar de candidatures fantasma, de les 528 que ha registrat a Catalunya. Els candidats d’aquestes llistes no resideixen al municipi pel qual es presenten. N’hi ha molts a les comarques de Ponent, on la gran majoria es presenten sota la marca blanca del PSC, Candidatura de Progrés. Un dels exemples de candidata a una llista fantasma és Aroa Arauzo, secretària de Participació i Qualitat Democràtica del partit, que és la cap de llista d’Ogassa, al Ripollès.

En alguns dels casos hi ha caps de llista que tenen un càrrec al PSC. Per exemple, el primer secretari de les Corts (Barcelona), Carlos Hornero Sánchez, l’únic membre de la llista per Castellar de la Ribera (Solsonès); o bé el responsable de política municipal de Ciutat Vella, Antoni Estopà Garcia, que es presenta com a cap de llista d’Ivorra, a la comarca de la Segarra.

Un altre cap de llista en un municipi on no resideix és Joan Canongia, diputat del PSC al congrés espanyol i primer secretari del PSC al Bages-Berguedà-Solsonès. És l’únic membre de la candidatura socialista dels Omellons (les Garrigues).

Moviment d’Esquerres també ha trobat que en una desena de pobles petits cap dels membres que formen part de la llista electoral del PSC no viu al municipi en qüestió. Heus-ne ací alguns: Preixana (l’Urgell), Torrefeta i Florejacs (la Segarra), Ivars de Noguera (la Noguera), Juncosa de les Garrigues (les Garrigues), Guimerà (l’Urgell), Sant Ramon (la Segarra), Talavera (la Segarra), Cubells (la Noguera), Bellaguarda (les Garrigues), Bovera (les Garrigues) i l’Espluga Calba (les Garrigues).

Vegeu encara aquests casos:

Biosca (la Segarra). La candidata socialista Carmen Rodríguez Noguera és del PSC de Mataró.

Els Omells de na Gaia (l’Urgell). El candidat Òscar Padilla Pérez és de Viladecans.

Granyena de Segarra. Maria Melero Martínez és del PSC de Barcelona.

Les Oluges (la Segarra). Esther Montes Ausin treballa al PSC a la seu del carrer de Nicaragua de Barcelona.

Maldà (l’Urgell). Francesc de la Torre Escobar és del PSC de Sabadell.

En molts casos, les llistes fantasma apareixen en pobles petits, de cent habitants a dos-cents cinquanta, on els ajuntaments tenen cinc regidors. En aquest casos, els partits presenten un sol candidat, que de vegades ni resideixen al municipi ni tan sols els coneix ningú. També hi ha municipis més grans on algun d’aquests partits té dificultats per a acabar de confegir la llista i l’acaba d’omplir amb militants de la resta del país.

L’objectiu és aconseguir el màxim de vots i de regidors en cada municipi per obtenir representació als consells comarcals i a les diputacions, on la representació de cada partit depèn del nombre de vots i de regidors. La implantació territorial també reverteix en més subvencions. A més, els partits poden dir que presenten moltes llistes, per més que un percentatge important siguin fantasma.

El PP és l’altre partit que presenta un gran nombre de llistes fantasma a Catalunya. Segons el Singular Digital, n’ha presentades 140. Un cas: el del candidat del PP a Gósol (Berguedà), Jorge Agustín Porqueras, que és resident a Fraga.

Una vintena de casos a les Garrigues

El diari SomGarrigues.cat ha fet un recull d’una vintena de casos de llistes fantasma a la comarca, la majoria del PSC i del PP, però també amb algun cas de CiU:

Alcanó: German Pifarré Abad (CiU). El 2011 es va presentar pel PP a Llardecans.

Aspa: Marta Puga Cánovas (CP-PSC) és de Sabadell i Ramon Roig Carré (PP) és de Lleida.

Bellaguarda: tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

Bovera: tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

Fulleda: Lídia Aixalà Coll (CiU) és d’Arbeca, cap comarcal de CDC a les Garrigues. El 2011 també es va presentar a Fulleda. L’acompanya a la llista Ramon Recasens Vidal, també d’Arbeca, que el 2011 es va presentar a Tarrés. Catalina Bordes Gilabert (PP), el 2011 es va presentar a Alguaire.

El Cogul: Benito Jurado Pruna (PSC) és de Mataró. Maria José Raga Escuin (PP), de Salou.

L’Espluga Calba: tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

La Floresta: Francisca Verde Guerrero (CP-PSC) és de les Borges i el 2011 ja es va presentar també a la Floresta.

Granyena de les Garrigues: María Teresa Comino Haro (CP-PSC) és de l’àrea metropolitana de Barcelona. José Antonio Arroyo Rodríguez (PP) es va presentar a Montoliu el 2011.

Juncosa de les Garrigues: tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

Els Omellons: Joan Carles Canongia Gerona (PSC) es va presentar el 2007 a la Molsosa (el Solsonès). Ha estat regidor a Manresa i actualment és diputat al congrés espanyol.

La Pobla de Cérvoles: Montserrat Ferràs Múrcia (PSC) i Salvador Ibáñez Planas (PP).

Tarrés: Joan Núñez Galofré (PSC) és d’Esparreguera. Javier Jiménez Yáñez (PP) és de Lleida.

Els Torms: José Manuel Biela Blanco (PP) i Irene Collado Martínez (PSC).

Més casos del PP i el PSC

La Vilella Alta (el Priorat). A les eleccions del 2011 els 112 veïns van decidir de fer boicot a les eleccions per protestar contra les llistes fantasma, tal com explica Elsingular.cat. Als comicis únicament s’hi va presentar José Luís Fernández González, militant del PP Granada i que, curiosament, ara es presentarà a les municipals de Vilella Baixa, a poc més de 3 quilòmetres. Després d’aquell boicot, el poble va quedar orfe de batlle i l’ajuntament va quedar en mans d’una gestora controlada pel Consell Comarcal del Priorat i integrada per cinc veïns del poble.

A les eleccions del 24 de maig els veïns de la Vilella Alta no volen que es repeteixi la situació. La majoria donaran suport a la candidatura La Vilella d’Amunt – Candidatura d’Unitat Popular – Poble Actiu (VA-CUPPA), encapçalada per Maria dels Àngels Escoda Salat. Però les llistes fantasma hi han tornat a aparèixer. El PP hi presenta Antonio Ramos Llauradó, assessor del PP a l’Ajuntament de Tarragona. Pel que fa al PSC, que es presenta sota el nom de Progrés Municipal, tindrà com a candidat Albert Morera, que viu a Tarragona i té tan sols 19 anys.

Berga. En un primer moment la llista del PP incloïa Eduardo David Zuñiga, que no era inscrit al cens. Per esmenar l’error el grup popular va decidir d’incloure-hi Roberto Moreno, resident a Barcelona i que curiosament també és el número 14 de la llista d’UPyD a Ferrol, Galícia. Segons que ha explicat a Regió 7 el líder del PP de Berga, Joan Antoni López, Moreno ‘no sabia que anava en una llista d’UPyD perquè li han robat les dades.’ Aquest contratemps ha implicat que la junta electoral no acceptés la llista presentada pel PP a Berga, que ja ha presentat un contenciós administratiu explicant l’errada.

Estamariu (Alt Urgell). El PSC hi presenta Elixabete Benito Arratibel (militant de les Joventuts Socialistes de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat).

La Figuera, Margalef, Torroja, la Bisbal de Falset i la Morera de Montsant: llistes fantasma de PSC i PP.

Sant Joan de les Abadesses. El PP ha decidit de completar la llista amb gent de fora el municipi, la majoria de Getafe (Madrid), segons que explica elRipollès.info. Miguel Garzón Andrés (número 7), és gerent de l’empresa Getafe Iniciativas; Jesús Alberto Messia de la Cerda Ballesteros (número 8) és professor de dret de la Universitat Rey Juan Carlos i Alejandro Soto Carbajal (número 10), cap del gabinet del batlle de Getafe i president de Consell Nacional d’Estudiants de Dret.

El diari El Portal Nou informa d’uns quants casos més:

El Pont d’Armentera (Alt Camp). El PP hi presenta Leoncio Ortega Martínez, cap de llista. Al poble, no el coneix ningú.

Conesa (Conca de Barberà). El PP hi presenta Jesús Francisco Guzmán Francisco, de Tarragona. El nom coincideix amb el d’un veí de Tarragona que el 1998 es va presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya per la formació d’ultradreta Juntas Españolas.

Forès (Conca de Barberà). El PP hi presenta Enrique Bilbao Sentís, nom que correspon a un veí de Tarragona i candidat número 7 de la llista del PP a la Nou de Gaià a les passades eleccions.

Les Piles (Conca de Barberà). El PP hi presenta Claudio Ruiz Cervera. El nom és el mateix que té una persona que el 2003 es va presentar pel PP a la Nou de Gaià, el 2007 pel PP a Vallclara i el 2011 pel PP a Vilanova de Prades.

Pontils (Conca de Barberà). El PP hi presenta Franco Muñumel Matute. El 2006 es va presentar per Ciutadans al Parlament de Catalunya i el 2007 va ser candidat a l’Ajuntament de Tarragona per aquesta mateixa formació.

Vallclara (Conca de Barberà). El PP hi presenta Juan Antonio Granell, que l’any 2003 es va presentar a les eleccions municipals de Vila-seca i el 2007 a la Fatarella. El 2010 va ser nomenat com a càrrec de confiança del grup del PP a la Diputació de Tarragona.

Vallfogona de Riucorb (Conca de Barberà). El PP hi presenta Manuel Francisco Cremades Ripoll, que es va presentar el 2007 a la llista de Constantí. A les municipals anteriors s’havia presentat a la llista del PP de Móra d’Ebre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any