Milers de manifestants surten al carrer contra el TTIP

  • Hi ha hagut protestes a diverses ciutats del món, entre les quals Barcelona, València i Palma

VilaWeb
Redacció
18.04.2015 - 20:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones han sortit avui al carrer, responent a la crida que s’havia fet per protestar a diverses ciutats del món contra el TTIP, el tractat transatlàntic de comerç i inversió que negocien la UE i els EUA. Una jornada de mobilització global que s’ha fet visible a Barcelona, València i Palma i amb què han volgut alertar de l’amenaça que consideren que comporta aquest tractat de lliure comerç. Denuncien que l’estan negocian d’esquena a la ciutadania i que l’acord ‘amenaça la sobirania dels pobles, els drets de les persones i la sostenibilitat del planeta’.


Mica en mica han anat sorgint organitzacions contra el TTIP, com ara la platafroma No al TTIP que, conjuntament amb altres organitzacions ha marcat avui com el dia d’acció global en contra d’aquest tractat. Les diverses organitzacions de No al TTIP també protesten contra el tractat de lliure comerç de la UE amb el Canadà (CETA) i l’Acord sobre el Comerç de Serveis (TISA).

Les protestes s’han fet avui perquè les negociacions es troben en un moment clau per a fer pressió, atès que el mes vinent començarà el període de ratificacions al Parlament Europeu. La comissió parlamentària de Comerç Internacional és la responsable de redactar les recomanacions del parlament a partir d’un informe redactat per l’eurodiputat socialdemòcrata alemany Bernd Lange. 

Dilluns passat, els eurodiputats de Comerç Internacional van debatre les 898 esmenes presentades a l’informe, i la votació és prevista per a final de maig, quan s’hi hagin pronunciat tretze comissions parlamentàries més. Justament aquesta setmana han votat al respecte sis comissions, que s’afegeixen a les altres sis que ja ho havien fet. Els eurodiputats tenen previst de debatre i votar la posició de l’Eurocambra abans de l’estiu. 

Quan acabin les negociacions, l’acord haurà de ser aprovat pels governs de la UE i pel Parlament Europeu, i només després d’aquestes aprovacions entrarà en vigor. Els eurodiputats avisen que no aprovaran l’acord a qualsevol preu i que posaran l’atenció sobretot en les qüestions relacionades amb els aliments. 

El TTIP té per objectiu d’eliminar aranzels, normatives que consideren innecessàries i restriccions a la inversió en una gran varietat de sectors econòmics per tal de simplificar la compra-venda de béns i serveis entre la UE i els EUA. Ha sorgit una campanya contrària que denuncia la manca de transparència en les negociacions i alerta de tot de perjudicis que considera que portaria aquest acord: pèrdua d’influència i sobirania als governs en qüestions com ara les normatives ambientals, de seguretat alimentària i de protecció del consumidor. A més, creu que es perdria ocupació fixa, es reduiria la renda de la majoria de la població, es retallarien drets, es desregularia el mercat financer i es liberalitzaria el flux de dades personals i financeres. Els opositors també alerten que les corporacions americanes volen accedir a la contractació pública amb les mateixes condicions que les companyies estatals i europees i que el TTIP obre la porta a noves privatitzacions. 

En el següent enllaç podeu trobar algunes de les principals controvèrsies sobre el tractat: 

TTIP: Deu preguntes i respostes sobre el polèmic tractat de lliure comerç

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any