Gemma Calvet: ‘La independència és una oportunitat de crear una societat millor per a un món millor ‘

VilaWeb
Redacció
17.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gemma Calvet (Barcelona, 1966) és jurista i diputada al Parlament de Catalunya com a representant de la plataforma Catalunya Sí, dins el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya. És un dels membres d’ERC que s’ha incorporat al govern català per supervisar el desplegament de les estructures d’estat. En concret, fa un seguiment en l’àrea de transparència.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Perquè ara mateix forma part d’un procés d’evolució natural, democràtic i de futur. Els esdeveniments recents a l’estat espanyol han posat de manifest que les raons històriques que porten Catalunya a voler esdevenir un estat independent s’han convertit en evidències democràtiques. Ara cal l’aprovació de la ciutadania per al mandat democràtic. El gran objectiu és l’aprovació de la ciutadania. Cal convèncer la majoria dels ciutadans perquè la independència es converteixi en una realitat democràtica avalada per les urnes.

Tenim davant una gran oportunitat de crear una societat millor per a un món millor, on la justícia social, la transparència i la defensa de la cultura per a tothom siguin els eixos. Ara sembla que la gran majoria de la ciutadania de Catalunya vol un estat propi amb eines i amb plantejaments que no només són d’identitat cultural, sinó també d’identitat de país, en el sentit de com fer les coses. Ara cal avalar aquesta voluntat a les urnes.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Una mirada particular, segurament petita, però molt potent. Primer, però, cal assumir que s’ha de fer un estat net de males pràctiques polítiques. Cal assumir que nosaltres no som els millors del món, en absolut, però podem contribuir al món per mitjà de la nostra història i també perquè en el moment que crees un estat deixes molt clar quines son les exigències col·lectives. I aquestes exigències són unes institucions i una manera de fer les coses basada en la creativitat, la cultura, la capacitat de treball, les sinergies –Catalunya oberta al món–… Cal donar valor al coneixement i a una manera de treballar en què el rigor i l’empenta formin part del país. També cal una manera neta de fer política. Aquest hauria de ser el nostre segell, i l’hem de conquerir.

També cal subratllar uns elements més. La idea d’igualtat i de solidaritat com a eixos del nou país i, també, la idea de llibertat. Amb una visió republicana no es ve a substituir res, sinó a complementar. Per tant, cal combinar l’emprenedoria catalana i la visió de la igualtat social, molt arrelada a les esquerres. Tot això cal fer-ho d’una manera no dogmàtica. Catalunya no pot ser un país que es basi en dogmatismes, sinó un país que es basi en idees flexibles que tinguin com a eixos la igualtat, la llibertat i la solidaritat.

Catalunya ha d’esdevenir un estat per impulsar un altre model europeu en què els mercats s’hagin de regir per la defensa dels drets civils i l’economia productiva. Catalunya com a estat europeu podria impulsar un model d’Europa federada on la defensa dels drets humans i la lluita contra la creixent desigualtat social i un nou model fiscal per als mercats fos una política compartida i forta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any