S’ha mort la cantautora Teresa Rebull

  • Referent de la cançó, es va exiliar a Banyuls de la Marenda, on va participar en la resistència contra l'ocupació nazi

VilaWeb
ACN
15.04.2015 - 14:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Teresa Soler i Pi, més coneguda per Teresa Rebull (Sabadell, 1919), s’ha mort aquesta matinada a noranta-cinc anys a Banyuls de la Marenda, municipi on es va exiliar després de la guerra del 36-39. Cantant, pintora i activista catalana, va ser una de les protagonistes de la Nova Cançó i dels Setze Jutges. En el curs de la seva carrera, va publicar una desena de discs amb poemes de Salvat-Papasseit, Josep Sebastià Pons, Maria-Mercè Marçal i Miquel Martí Pol, entre més. El soterrament serà divendres a les deu del matí a Banyuls de la Marenda.

Rebull va ser militant del POUM i després de la guerra es va exiliar a Catalunya Nord, on va participar en la resistència contra l’ocupació nazi. La seva primera actuació pública va ser el 1969 a la Guingueta d’Ix, amb Lluís Llach, Ovidi Montllor i Quico Pi de la Serra. L’any 1977 va obtenir uns dels màxims reconeixements musicals a l’estat francès, el de l’Académie Charles Cros pel disc ‘Mester d’Amor’, amb poemes musicats de Salvat-Papasseit.

L’any 1992 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. El 2006 Òmnium Cultural va organitzar un homenatge en honor seu al Palau de la Música Catalana i la productora Picap va publicar el disc i DVD ‘Visca l’amor. Festa homenatge a Teresa Rebull’. La trajectòria de Teresa Rebull com a activista i artista, la va recollir a l’autobiografia ‘Tot cantant’ (1999). 

El 2007 va obtenir el Premi Memorial Francesc Macià, per la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

Divendres passat havia inaugurat la seva última exposició a la Jonquera, juntament amb Miquel Aranaudies, president de la federació d’entitats en defensa de la llengua i la cultura catalana a Catalunya Nord. 

A continuació us oferim una selecció de vídeos de Rebull:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any