Dolors Camats: ‘Sempre he pensat en Catalunya com un país independent ‘

VilaWeb
Redacció
14.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dolors Camats (Barcelona, 1971) és coordinadora nacional d’ICV-EUiA i diputada al Parlament de Catalunya des del 2003. Té estudis en ciències polítiques. Ha treballat en el tercer sector i en projectes de cooperació i solidaritat en diverses organitzacions, com ara l’Institut Joan Lluís Vives.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Sempre he pensat en Catalunya com un país independent, perquè sempre l’he vist com una comunitat social i política en ella mateixa. Catalunya és la meva nació i, per tant, al món m’identifico com a catalana. I si em sento catalana quan vaig pel món és més lògic que això tingui traducció també en les meves institucions, en el meu govern i en allò que puc gestionar i decidir com a comunitat i com a societat.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Crec que Catalunya ja aporta molt al món. Som un cas molt singular al món. Som una nació que sempre ha tingut vocació de ser al món, tenint estat o no. No ha estat imprescindible de tenir-ne per a ser-hi. Des de la nostra fortalesa i convicció crec que aportem, per exemple, la nostra llengua. Tenim una de les llengües més presents a internet, tot i no ser una llengua d’un estat. Aquí hi ha aquest voluntarisme. També crec que podem aportar molt al món des del model de societat que som. El nostre país és un model pel que fa a la convivència entorn de sentir-se de diferents identitats i, en canvi, conformar una única societat. El nostre model d’escola n’és un exemple. Fer de l’escola i la llengua un punt de trobada, però no un punt d’exclusió és un model molt català i molt exportable a les altres societats. Crec que bona part de la nostra relació amb els altres pobles de l’estat espanyol i amb l’estat espanyol mateix és un model també exportable en la construcció europea, ara tan esquerdada. Tenim moltes coses a aportar, però crec que ja n’hem aportades moltes, tot i no ser un estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any