Compte amb algunes notícies d’avui…

  • L'1 d'abril molts països celebren l''April Fools' Day, el dia de les innocentades · A Menorca se segueix la tradició, amb el nom de Dia d'Enganar

VilaWeb
Redacció
01.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’1 d’abril cal extremar la prudència amb les notícies publicades sobretot en mitjans anglosaxons, francesos, italians… i menorquins. L”April Fools’ Day, Poisson d’Avril, Pesce d’Aprile o Dia d’Enganar, entre més noms, és el dia de les innocentades en uns quants indrets del món. Molts diaris, portals, televisions, ràdios i fins i tot empreses solen fer notícies falses i bromes.

L’origen de les bromes de l’1 d’abril no és gens clar, però el fet és que des del segle XVI es va estendre per França, la Gran Bretanya, la península Itàlica, les colònies nord-americanes… i fins i tot Menorca. Menorca segueix aquesta tradició faceciosa, anomenada Dia d’Enganar a l’illa, i no la del 28 de desembre, a conseqüència de l’ocupació anglesa, que va durar una setantena d’anys del segle XVIII: del 1708-1713 al 1756, del 1763 al 1781, i del 1798 al 1802.

A internet en trobareu força, d’innocentades, a l”April Fools’ Day on the Web (amb Twitter inclòs). Un recull de les facècies d’abril més sonades de la història (i de les deu pitjors), el veureu en aquests portals sobre la festa. Fins i tot hi ha una versió no oficial de Google, adaptada a l’1 d’abril.

A Nova York, la tradició inclou, des de fa trenta anys, una desfilada per la Cinquena avinguda: del 1986 ençà, el New York April Fools’ Committee publica cada any un ban de convocatòria, en què repassa irònicament l’actualitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any