La premsa estrangera explica la catalanofòbia viscuda a la xarxa

  • La revista Newsweek, Libération i més mitjans es fan ressò dels piulets denigrants contra catalans

VilaWeb
Redacció
26.03.2015 - 18:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La revista nord-americana Newsweek s’ha fet ressò dels piulets ofensius que van circular per la xarxa quan es va saber que algunes de les víctimes de l’accident de l’avió de Germanwings eren catalanes. O alemanyes. L’odi contra col·lectius diversos es va disparar durant unes hores. Els mossos d’esquadra han reunit els piulets i els han presentats a la fiscalia. I el govern espanyol també ha anunciat accions. Ara és la premsa estrangera que se’n fa ressò. El diari francès Libération, o el canadenc The National, ja n’havien parlat. Aquesta tarda s’hi ha referit la revista nord-americana Newsweek, que n’ha publicat un article. ‘Espanya investiga els piulets tremendament cruels de l’accident de Germanwings‘.

A continuació podeu llegir un fragment d’aquest article:

«Una de les piulades deia: ‘Ok, ho diré. La meitat d’Espanya desitja que els 45 cognoms espanyols siguin de catalans, bascs i “panchitos”.’ El terme ‘panchito’ és un malnom pejoratiu per a referir-se als sud-americans. Una altre missatge deia: ‘Espero que tots els morts de l’avió siguin catalans.’ ‘A veure, no en fem drama, els de l’avió eren catalans, no persones.’ Un altre diu: ‘Un avió ple de catalans i alemanys s’estavella a França #WinWin.’

Ahir, el primer ministre, Mariano Rajoy, va anunciar tres dies de dol pels morts en el desastre.

Les tensions regionals han crescut darrerament, especialment després de la votació simbòlica sobre la independència que va fer Catalunya el novembre passat. Tot i que el resultat va ser una barreja –el 80% dels votants van votar a favor de la independència, però la participació va ser del 40%, i arribà a 2,2 milions de persones–, Artur Mas, president del govern regional de Catalunya, ha demanat unes eleccions al parlament que es faran a final de setembre. Les eleccions espanyoles s’haurien de fer a final de novembre.»

La catalanofòbia, a la premsa estrangera

El cas de Newsweek no és pas únic. Hi ha moltes publicacions estrangeres que se n’han fet ressò. ‘Fan broma de la mort dels passatgers catalans de l’accident d’avió’, titulava l’Irish Times. ‘Investiguen els piulets insultants contra els catalans’, deia l’Indépendant francès. L’usuari de Twitter @elsomatent ha aplegat els piulets on apareixen aquests exemples, i més, sobre el seguiment a la premsa estrangera de la catalanofòbia.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any