Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dijous  26.03.2015  06:00

Marta Rojals: 'Vull la independència per a llevar-me al matí amb els mateixos maldecaps lingüístics que un ciutadà de Valladolid'

Men?ame
 

Marta Rojals és escriptora. Ha publicat ‘Primavera, estiu, etcètera’ i ‘L’altra’, dues novel·les que han estat èxits de vendes i de crítica. A més, 'L'altra' es traduirà a diversos idiomes ben aviat. Des del 2007 escriu articles d’opinió a VilaWeb. Justament ara publica ‘No ens calia estudiar tant’, una selecció acurada d’aquests articles.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—La independència la vull per dignitat. Per poder llevar-me al matí amb els mateixos maldecaps lingüístics que un ciutadà de Valladolid, el mateix malestar per la cultura pròpia que un sevillà, els mateixos peatges que un extremeny, la mateixa preocupació per millorar el país que un votant de Podem. I que se m’entengui: només poso exemples de viure la quotidianitat sense haver d'arrossegar el llast de la discriminació lingüística, cultural, econòmica, ideològica. Qualsevol persona discriminada pel fet de ser com és ho pot entendre, és un llenguatge universal. Quan ens deslliurem d'aquest bloc de mil tones, imagineu-vos quanta energia ens quedarà per a superar-nos a nosaltres mateixos i construir un país millor.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Sincerament, m’és igual. Però els catalans, de manera individual, i per les raons que deia, per força tindrem més temps per a fer grans coses dins del nou estat i fora.