Un jurat dividit atorga el Premi Ciutadà Europeu 2014 a Societat Civil Catalana

  • Dos dels cinc membres del jurat del Parlament Europeu van desmarcar-se de la distinció · Els eurodiputats de CiU i ERCdenuncien que el premi s'atorga des de Madrid

VilaWeb
ACN
25.02.2015 - 21:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Societat Civil Catalana ha rebut aquest dimecres a la tarda a Brussel·les el Premi Ciutadà Europeu 2014, atorgat pel Parlament Europeu. L’Eurocambra premia amb aquest guardó aquelles entitats que considera que han actuat amb un ‘compromís excepcional fomentant la millor comprensió mútua’ o ‘una major integració entre ciutadans dels estats membres’. La candidatura de SCC va ser presentada per l’eurodiputat popular Santi Fisas. La candidatura, però, va despertar dubtes a dos dels cinc membres que formen part del jurat del Parlament, i que van dir que seria millor no entrar en el debat sobre la independència, segons ha pogut saber l’ACN.

A més a més de l’entitat que presideix Josep Ramon Bosch, han estat premiades dues entitats espanyoles més: l’ordre de San Juan de Dios i la Cocina Económica de Logroño. L’Assemblea Nacional Catalana també havia estat proposada per eurodiputats catalans per endur-se el premi.

L’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa ja va denunciar dimarts a la nit mitjançant Twitter que el premi atorgat a SCC ‘va ser decidit a Madrid’ amb un jurat amb membres del PP i del PSOE, al marge de les institucions europees, ‘sense transparència, ni informació prèvia ni votació de cap eurodiputat’. També l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras ha criticat aquest matí el premi a SCC i ha piulat que és ‘mentida’ que el guardó el doni el Parlament Europeu, i que qui ho fa és una ‘comissió estatal amb majoria de PP i PSOE’. D’altra banda, el president de SCC ha publicat aquest matí al seu compte de Twitter que ‘avui l’independentisme polític i mediàtic està furiós perquè es constata el seu fracàs internacional’ i que ‘l’UE reconeix el treball’ de l’entitat que presideix.

La resolució del premi que s’ha entregat aquesta tarda es va fer pública el 19 novembre i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va felicitar aleshores l’entitat. A través del seu compte de Twitter, Rajoy va agrair a SCC la seva tasca per demostrar que ‘una Catalunya plural i integradora és possible’.

El Premi Ciutadà Europeu reconeix, des del 2008, la feina d’entitats compromeses en la promoció dels valors comunitaris de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. L’any 2013, va ser la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) qui es va endur el Premi Ciutadà Europeu i, en aquella ocasió, el PP ho va considerar ‘un escàndol’. El jurat d’aquest any ha estat presidit per la vicepresidenta de l’Eurocambra, Sylvie Guillaume, i pels vicepresidents Ildiko Gall-Pélcz, Olli Rehn i Dimitrios Papadimoulis, així com per l’expresident del Parlament Europeu, Enrique Barón Crespo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any