21.02.2015 - 06:00
La Margalida Sancho diuen que va ser una senyora sensible, amant de la cuina i pintora d’ocells-flors. Va deixar una llibreta esvendrada i plena de notes, ingredients i recomanacions per arribar a trobar el gust. Fou un llegat de sabors rics d’amor i d’humor i d’amistat. I les receptes es van aplegar en una edició no venal per a familiars i amics, titulada ‘Variacions’. D’aquí n’hem tret la recepta d’arròs sec de bacallà que us oferim, i que ella cuinava els Dimecres de Cendra, inici de la Quaresma.
En un dels texts que acompanyen el receptari, el poeta Sebastià Perelló escriu: ‘«Variacions» és un llibre de receptes. No són, però, simples passos que un ha de seguir. És un exercici de memòria, de memòria de la llengua, del nas, fer boca amb els sabers i els sabors. Sapor i sapientia. Un llibre on de bell nou s’ajusen sagacitat i paladar: el gust de viure. És més que un seguit d’ingredients i indicacions, és un llibre d’un estil de viure, una visió del món, una cultura, un humor, un tacte, aquella rialla, els ulls vius de verd, un arravatament dels sentits, aquell poder que tenia de reencantar el món, seguit seguit, amb la seva mestria per fer resplendir la pell de cada dia. (…)’
ARROS SEC DE BACALLÀ
Ingredients:
bacallà esqueixat
ceba
julivert
alls
tomàtiga
oli
sal i pebre bo
canyella
totes espècies (mescla per a arròs brut)
safrà
arròs
carxofes
pèsols
ous bullits
Elaboració:
Torres un poc de bacallà dins una paella i llavors l’espolses per llevar la sobra de sal. I amb la ceba, la tomàtiga i dos o tres allets, tot tallat petitó, fas un sofrit. Quan ja serà confitadet hi tires tot aquell bacallà. Hi afegeixes aigua i ho deixes bullir una estoneta. També hi ha d’haver carxofes i un parell de pèsols i, si tens esclata-sangs, també n’hi poses un parell. Llavors mires si el brou és massa salat, i si és així hi afegeixes aigua. A part, dins una paella, poses un poc d’oli i sofregeixes l’arròs amb safrà. Fas bullir la greixonera amb tot aquell preparat i en tires dos cullerots per ració dins la paella. Si és necessari hi afegeixes brou. Has d’haver bullit un parell d’ous i els talles a quarts. Per treure l’arròs a taula, col·loques aquells quarts d’ou en forma com de flor i ja es pot menjar.