Xavier Morlans: ‘Vull la independència de Catalunya perquè el Vaticà nomeni bisbes catalans’

VilaWeb
Redacció
18.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Xavier Morlans, sacerdot de la diòcesi de Barcelona i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Vull la independència de Catalunya perquè la praxi secular de l’estat espanyol no em deixa cap més solució. La vull com a últim recurs per a assegurar que la identitat, la cultura i la llengua de Catalunya no quedin assimilades a l’Espanya de matriu castellana. I, des del punt de vista eclesial, vull la independència de Catalunya perquè el Vaticà nomeni bisbes catalans, perquè el cristianisme pugui encarnar-se amb totes les seves conseqüències en aquesta terra.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Catalunya, precisament per la seva història, pot aportar al món no pas la força de la demografia ni la força de ser un gran imperi, sinó la força de la cultura, la força de la paraula, la força de la convivència entre diferents i la força de la voluntat de ser. Precisament perquè mai no ha reeixit com a estat i ha estat una nació negada, Catalunya pot aportar una gran sensibilitat pensant en les realitats minoritàries que són negades sistemàticament.

I, des del punt de vista cristià, pot aportar el catolicisme català de llarga tradició de fidelitat a la identitat nacional de Catalunya. Podria aportar també el testimoni d’un poble que ha vist com el cristianisme ha arrelat i ha ajudat a fer sobreviure aquesta realitat humana que és la nació. Així mateix, pot aportar un testimoni de comunió en la diversitat, també en el pla de la diversitat que hi ha entre els cristians a Europa –les diverses confessions– i d’una relació de diàleg amb les diverses religions i les diverses condicions, agnòstiques i atees.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any