Escola Valenciana presenta les bases per a una nova llei educativa

  • L'entitat fa públic el document 'El model d'escola que volem', que posa a debat

VilaWeb
Redacció
07.02.2015 - 12:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Aula Magna de la Universitat de València ha acollit aquest migdia la presentació de la proposta educativa d’Escola Valenciana, ‘El model d’escola que volem‘. ‘Aquests mesures que proposem són per a un futur immediat, un futur que té com a eix central el canvi en la Generalitat Valenciana, un canvi necessari per a avançar en positiu cap a l’educació que es mereix l’alumnat valencià. La comunitat educativa posem les eines, la societat ha de donar el pas’, ha dit Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana. 

El document conté els eixos sobre els quals ha de vertebrar-se, al seu parer, l’escola pública valenciana: ‘Una escola plurilingüe i intercultural; valenciana; pública, gratuïta i laica; democràtica; oberta i participativa; crítica, creativa i innovadora; compromesa amb l’entorn local i global; coeducadora i humana.’

També detalla les accions necessàries a l’administració per a aconseguir els objectius fixats en el document. S’hi fa un èmfasi especial en la necessitat de desenvolupar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i en la creació d’una Llei Educativa Valenciana que trace el protocol per a retornar al camí d’una educació pública, en català i de qualitat. Es tracta d’un document obert a les aportacions de a comunitat educativa i les institucions. És a dir, que ara s’obre el debat. 

Vicent Moreno ha defensat que l’escola pública ha de ser l’eix vertebrador de l’educació ‘perquè és l’escola que dóna les mateixes oportunitats a tothom’. En relació al debat entre escola pública i concertada, el president d’Escola Valenciana ha qualificat d’inconcebible’ la supressió d’unitats educatives de la pública i l’ampliació de les de la concertada. ‘L’escola pública és i ha de ser l’escola de garantia de qualitat. L’escola concertada ha d’acomplir uns requisits mínims de qualitat com, per exemple, que l’alumnat domine les dues llengües oficials, cosa que incompleix en la majoria de casos. El problema no és l’alumnat de l’escola concertada sinó la política educativa de la conselleria contra els drets de l’alumnat de l’escola pública.’

Crida per l’escola que volem i Trobades 2015

L’acte també ha servit per anunciar diverses accions i activitats relacionades. Així, el 21 de febrer els carrers de València es vestiran de muixerangues, gegants i cabets, grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines i xarangues, que acompanyaran les escoles, entitats i col·lectius que participaran en la ‘Crida per l’escola que volem’.

La Crida serà l’avantsala de les Trobades 2015, les festes lúdiques i reivindicatives que apleguen cada any centenars de milers d’alumnes, pares i docents durant la primavera per totes les comarques valencianes.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any