Víctor Gibanel demana 45.000 euros a un periodista pel fragment censurat de ‘Ciutat Morta’

  • L'ex-cap d'informació de la guàrdia urbana va demanar que no s'emetés el documental per TVC

VilaWeb
Redacció
19.01.2015 - 11:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El documental ‘Ciutat Morta’ es va emetre dissabte a la nit a TVC amb cinc minuts menys. Són els cinc minuts que un jutge va ordenar que s’eliminessin com a mesura cautelar arran de la demanda de l’ex-cap d’informació de la guàrdia urbana, Víctor Gibanel. Però el procés judicial continua, i el periodista de la Directa Jesús Rodríguez, que apareix en aquest fragment del film, afronta una petició d’indemnització de 45.000 euros per violació del dret de l’honor de Gibanel. 

Tot i que fa més d’un any que ‘Ciutat Morta’ s’emet en diversos festivals i passis, no va ser fins que es va anunciar que l’emetrien per TVC que Gibanel va presentar la demanda. Hi demanava, d’una banda, que es decretessin mesures cautelars per a evitar-ne l’emissió; i d’una altra, una indemnització de 45.000 a la productora, a TV3 i a Jesús Rodríguez. Com que el jutge va decretar la mesura cautelar d’eliminar els cinc minuts del documental on es parla d’ell, va retirar la petició d’indemnització a la productora i a TV3, però l’ha mantinguda a Jesús Rodríguez per les opinions que hi dóna. 

Defensa Rodríguez: ‘La meva tasca al documental és mostrar qui era qui dins l’Ajuntament de Barcelona quan van passar els fets i explicar quina responsabilitat tenia cadascun dels graons adminsitratius i polítics; en aquest cas, explicar quina feina feia el cap d’informació de la guàrdia urbana, que era l’encarregat de fer els informes per al batlle. La meva tasca és aquesta: explicar i posar en context, fer una tasca periodística. Crec que la meva actuació i la dels productors del documental està totalment justificada i emparada en la llibertat d’expressió i de premsa.’

Segons que explica Rodríguez, Gibanel argumenta en la demanda que el greuge al seu honor es materialitza en el fet que companys de feina, familiars i coneguts tinguin coneixement de les imatges i de les opinions que hi dóna el periodista. Però la censura d’aquests cinc minuts del film ha tingut l’efecte contrari al volgut, l’anomenat ‘efecte Streisand’, i el fragment ha rebut centenars de milers de visites a la xarxa.

El periodista ha de presentar-se davant el jutjat de primera instància número 25 de Barcelona abans de vint dies. Serà aleshores que el jutge decidirà si convoca el judici o no. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any