Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  17.01.2015  06:00

La nova data clau del sobiranisme reactiva l'hostilitat de l'estat espanyol

Saénz de Santamaría avisa que recorreran al TC si el govern 'excedeix el marc competencial'

Men?ame
 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar que perquè comenci el procés cap a la independència de Catalunya caldrà que les forces sobiranistes, que es presentaran amb llistes separades a les eleccions del 27 de setembre, 'tinguin una majoria clara'. Mentre les forces sobiranistes es conjuren per traçar un guió al voltant d'aquesta data que permeti fer camí cap a la independència, el govern espanyol amenaça que recorrerà al Tribunal Constitucional si la Generalitat fa cap pas que consideri que traspassa el seu límit competencial.

I això podria passar tant abans, com durant o després del 27-S, tenint en compte el full de ruta que es comença a negociar i que preveu el bastiment de les estructures d'estat necessària per a un nou estat català fins que no arriba la data de les eleccions. En cas de majoria independentista, es preveuen una sèrie de passos fins a la declaració de la república catalana que comencen per emplaçar l'estat espanyol a negociar la secessió o, en cas contrari, a actuar de manera unilateral.

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet una referència indirecta al debat sobre el full de ruta que seguiran les formacions sobiranistes. Ha dit que el govern espanyol portaria al Tribunal Constitucional totes les mesures de la Generalitat 'que excedeixin el marc competencial'. Segons ella, la convocatòria d'eleccions anticipades demostra el fracàs de Mas i la seva incapacitat de governar.

La vice-presidenta espanyola ha valorat la convocatòria d'eleccions avançades semblantment a Mariano Rajoy, que va considerar que demostrava el fracàs d'Artur Mas.

'Quan un governant recorre permanentment a aquest sistema és perquè és incapaç de governar', ha dit. I ha afegit: 'Mas vol guanyar temps a costa de fer-lo perdre als catalans.' També ha apuntat que una convocatòria d'eleccions a vuit mesos vista era una cosa inaudita i molt negativa en un moment en què la recuperació necessita governs actius i que impulsin les mesures necessàries per a fer-la realitat.

Sobre possibles mesures aquests mesos vinents a Catalunya fruit de l'acord entre CiU i ERC, ha advertit que el seu govern actuaria 'com sempre': portant al Tribunal Constitucional tots els acords que vagin més enllà de les competències de la Generalitat. 'Al nostre sistema tenim una Constitució i uns estatuts d'autonomia que ens obliguen a tots.'

Nega el caràcter plebiscitari de les eleccions

Ha fet referència també a la naturalesa d'aquestes eleccions. Ha dit que després de la discussió sobre llista única o transversals s'havia perdut: 'Ja no sé clarament què significa.' Tot amb tot, per ella són unes eleccions autonòmiques on s'elegeixen els representants. 'Cadascú proposarà el programa que consideri oportú, i els ciutadans ho valoraran, com també aquests cinc anys i tres eleccions on no s'ha fet res més que parlar de més eleccions.'

'L'estat continuarà garantint els serveis públics de Catalunya'

Sobre la possibilitat que l'executiu espanyol activi a Catalunya les mesures coercitives que preveu la llei d'estabilitat i deixi de destinar-li diners a través dels programes com el FROB o el de proveïdors, Sáenz de Santamaría ha apuntat que si ha actuat en aquesta direcció havia estat 'per garantir els serveis públics dels catalans'. 'Una cosa és que un president sigui incapaç de gestionar-la adequadament i una altra cosa que els ciutadans paguin per aquesta nul·la activitat', ha dit.

Báñez: 'Les pensions de Catalunya es paguen gràcies a la solidaritat dels espanyols'

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha respost també a la possibilitat que la Generalitat avanci en la construcció de la Seguretat Social catalana. Segons la ministra, la 'caixa única de les pensions' que funciona a l'estat 'ha estat la garantia de les pensions catalanes' perquè en els últims anys, ha dit, s'han pagat gràcies a la solidaritat dels espanyols'. Per aquest motiu ha destacat la importància de preservar la caixa única.

Men?ame