Al-Suri: un hispano-sirià al capdavant del nou gihadisme

  • Els atemptats de París segueixen els seus consells · L'objectiu declarat és impulsar una guerra civil a Europa

VilaWeb
Vicent Partal
09.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diuen que és el nou Bin Laden, però encara pitjor. Es fa dir Abú Mussad al-Suri (‘el sirià’), però en realitat es diu Mustafà Setmariam Nassar. Té passaport espanyol des del 1985 perquè ho és la seua dona, Elena Morena, que es definia com una atea d’esquerres però va acabar convertint-se. Ell va néixer a Síria. Vivia a Granada, però ara ja fa anys que ningú no sap on és. Ho va abandonar tot per anar-se’n a combatre. Va ser detingut unes quantes vegades i en diversos països. Els serveis d’intel·ligència del Paquistan el van detenir i el va passar als americans. Però aquests el van enviar a Síria i el govern sirià el va alliberar. Avui tothom assumeix que és lliure i viu en algun indret de Síria o de l’Irac, molt probablement a Alep, on va néixer, el 1958.

Al-Suri ha escrit llibres de gran acceptació en els cercles islamistes, on circulen intensament. El principal és la ‘Crida a la resistència islàmica mundial’, un volum de 1.600 pàgines que descriu una nova estratègia i critica al-Qaida i Bin Laden. Al-Suri creu que l’estratègia d’al-Qaida va ser contraproduent, perquè féu que occident atacàs l’Afganistan i destruís la base principal del gihadisme internacional.

Com a alternativa, proposa de cometre atemptats selectius, a càrrec de cèl·lules completament autònomes i sense relació amb cap comandament comú. Fins i tot a càrrec d’individus sols —els famosos i temuts ‘llops solitaris’, gairebé impossibles de detectar per la policia. Aquests atacs han de ser sempre molt durs i no tan sols contra cristians, sinó també contra els musulmans ‘traïdors’. I s’han de fer principalment als països occidentals amb forta població musulmana. La voluntat explícita d’al-Suri és provocar una guerra civil entre la població no musulmana i la musulmana, fer que la convivència siga impossible. L’atemptat de París contra Charlie Hebdo hi encaixa de ple.

Aquesta definició d’allò que ell anomena la ‘tercera gihad’, com un projecte basat en l’acció individual, no ha impedit el seu suport a Jabhat al-Nusra, un dels grups que combaten a Síria i que han aconseguit d’implantar una base territorial pròpia.

Preocupació al govern espanyol 

El govern espanyol té una preocupació especial per les activitats d’al-Suri i la importància que va adquirint. Durant els anys que va viure a Granada, va insistir tenaçment a difondre la idea d’un retorn a al-Andalus, i reclamava bona part d’Andalusia com a país islàmic. Alguns experts creuen que la seua obra va influir en Bin Laden, que d’ençà del 2002 va començar a incloure al-Andalus en la llista dels ‘territoris a alliberar’.

Ara Espanya tem que es consolide la posició d’al-Suri com el nou Bin Laden, per raons evidents. Els conflictes a Ceuta i Melilla o l’agreujament de la polèmica per l’ús de la mesquita de Còrdova poden menar a situacions perilloses de les quals ell pot traure profit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any