Notícies

Dimecres  07.01.2015  12:17

Matança a la seu del setmanari satíric Charlie Hebdo

La seu és en ple centre de París · Tres homes armats hi han obert foc i han fugit · Hi ha dotze morts, dos dels quals agents de policia

Men?ame
 

Tres homes armats i vestits de negre, segons diversos testimonis, han atacat la seu del setmanari satíric Charlie Hebdo, al bulevard Richard Lenoir, en ple centre de París. Els dos individus, encaputxats, han disparat amb un fusell automàtic AK-47 i hi ha com a mínim una desena de morts, dos dels quals són policies, segons que informen diversos mitjans francesos. Els atacants han obert foc a l'entrada de l'edifici i han fugit. Durant la fugida hi ha hagut un intercanvi de trets amb agents de policia, dos dels quals han resultat morts.

Més informació: Les imatges de l'atac al setmanari Charlie Hebdo a París

Entre els morts hi ha el director del setmanari, Stéphane Charbonnier, conegut com a Charb, i un dels dibuixants, Jean Cabu. Hi ha dos dibuixants més  La policia ha informat que, segons testimonis dels fets, els atacants han cridat 'hem venjat el profeta' en la seu del Charlie Hebdo.

Abans, havien arribat davant la seu del setmanari en un cotxe Citroen amb els vidres tintats. Han entrat, han amenaçat un dels treballadors i li han dit que els portés on hi havia els dibuixants i periodistes. Els han cridat pel seu nom i els han disparat. Després, en la fugida, s'han trobat un cotxe de policia i han obert foc, matant dos agents, un dels quals pot ser el comissari de l'onzè districte.

Hollande: 'Castigarem els agressors'

El president francès, François Hollande, ha qualificat de barbàrie l'atemptat contra la redacció, i ha confirmat que s'ha convocat una reunió d'urgència del seu gabinet de crisi. El nivell d'alerta per amenaça a París s'ha augmentat, ja perquè els assaltants han escapat. 'França està en xoc. Això ha estat un atac terrorista, no n'hi ha cap dubte', ha dit Hollande en declaracions des del lloc dels fets. El president francès ha fet una crida a la unitat nacional davant d'aquests 'moments difícils'.

El cap de l'Elisi ha indicat que els atacants 'seran perseguits' i ha destacat que cal reaccionar 'amb fermesa' i 'unitat nacional'.

'Vivim moments difícils, s'han evitat uns altres atemptats, sabem que som amenaçats perquè tenim un país de llibertats. Castigarem els agressors', ha afegit.

Com a resposta a l'atac, el govern francès ha augmentat la seguretat a les redaccions dels principals rotatius, llocs emblemàtics i espais de transport.

FranceTV Info ha publicat aquestes imatges d'un moment del tiroteig:

A la xarxa s'han publicat imatges del lloc dels fets:

La revista va ser objecte d'amenaces quan va dedicar una portada d'un número el 2012 a les manifestacions del món musulmà contra un film nord-americà que parodiava la figura sagrada de Mahoma i que els islamistes consideren blasfem. I la hi dedicava amb més caricatures del profeta, bo i sabent que representar-lo gràficament és prohibit per l'islam.

L'any anterior la redacció del setmanari fou destruïda amb còctels molotov, arran de la publicació d'un número especial amb una caricatura de Mahoma.

Men?ame