Acaba sense acord la reunió entre Mas i Junqueras

  • S'han emplaçat a continuar negociant, després de la primera trobada d'ençà de Cap d'Any

VilaWeb
Redacció
05.01.2015 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, s’han reunit avui al matí al Palau de la Generalitat. La reunió ha acabat passades les dues del migdia sense que n’ha transcendit cap novetat sobre les posicions discordants mantingudes entre tots dos sobre la manera de maximitzar el vot independentista en unes plebiscitàries. Aquesta és la primera reunió entre tots dos que transcendeix des de cap d’any: l’última va tenir lloc el 27 de desembre, i hi van ser presents també la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell; la d’Òmnium, Muriel Casals; i el de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep M. Vila d’Abadal.

Fonts coneixedores de la trobada que citava l’agència ACN ja parlaven d’una reunió més, de la qual no s’esperaven decisions definitives. Tots dos s’han emplaçat a continuar negociant, després d’haver comprovat que no era possible tancar cap acord avui.

Ara, tampoc no hi ha hagut cap trencament que impedeixi als dos dirigents de continuar parlant. A la reunió s’ha tornat a parlar de la llista conjunta, de la insistència d’ERC per convocar eleccions immediates, i de la possibilitat d’allargar la legislatura.

Es tracta del primer contacte entre Mas i Junqueras des de Cap d’Any, amb el propòsit d’explorar la possibilitat d’un acord abans del 13 de gener, quan Mas farà una compareixença per a fer balanç de la legislatura i apuntar escenaris de futur.

La reunió del 27 de desembre va servir per confirmar l’estancament de les posicions de Mas i Junqueras sobre el format de les llistes electorals. Després d’aquella reunió hi va haver una certa expectació per si el president feia algun anunci en relació amb les plebiscitàries; si més no, això li demanava ERC, que el va comminar a anunciar la data de les eleccions avançades. Però Mas no ho va fer, i va cridar a la unitat per a avançar. El govern ja va dir que fins després de festes no es prendrien decisions.

Després de les presentacions dels fulls de ruta per la independència de Mas i Junqueras, s’han anat succeint els contactes per acordar la fórmula d’unes eleccions plebiscitàries i pactar els passos posteriors: el principal motiu de discòrdia és la fórmula amb què concórrer-hi: Mas demana una llista unitària; Junqueras, llistes separades amb un punt del programa comú que permti començar el procés d’independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any