Mallorca pren el relleu del Tricentenari

  • L'illa recordarà tot al llarg 2015 l'ocupació borbònica i la pèrdua de les llibertats

VilaWeb
Redacció
01.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest 2015 l’illa de Mallorca pren el relleu de les commemoracions de la fi de la Guerra de Successió. Després de les capitulacions del Regne de València el 1707 i del Principat el 1714 el 1715, exactament el 28 de novembre, Mallorca va caure també sota l’ocupació borbònica i es va promulgar el corresponent Decret de Nova Planta. La Comissió organitzadora del tricentenari aposta per una visió de futur que es plasma en el lema ‘Del decret de Nova Planta al Dret a decidir’.

Les tropes felipistes van entrar a Ciutat l’11 de juliol de 1714, completant la conquesta de l’illa de Mallorca, les Pitiüses s’havien rendit tot just una setmana abans. Des del 1708 Menorca era controlada pels anglesos i no s’incorporaria a la corona d’Espanya fins el 1802.

Actes tot al llarg de l’any

La comissió responsable del Tricentenari vol per això recordar i divulgar ‘el coneixement d’un fet que va capgirar traumàticament el curs de la història de Mallorca’ i del que, a escala popular, se’n saben poques fites. Per això s’organitzaran activitats durant el 2015 per a destacar els efectes de la guerra de Successió a Mallorca.

Per Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear (OCB), l’objectiu del programa d’actes és donar a conèixer popularment els fets que van dur a la guerra de Successió i els efectes que van tenir a les Illes: ‘En concret, les conseqüències d’aquesta guerra en terme polítics (pèrdua de les institucions d’autogovern), econòmics (augment de la pressió fiscal), socials (repressió política i militarització de la societat) i culturals (marginació de la llengua i la cultura pròpies).’ I ha remarcat que la comissió és formada per persones de molts perfils professionals i acadèmics, i oberta a la participació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any