Dues mil persones reclamen a Castelló el dret de viure en català

  • La plataforma Castelló per la Llengua va tancar ahir els actes pel 82è aniversari de les Normes de Castelló amb una manifestació pel centre de la ciutat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de quasi un mes d’actes, la commemoració del vuitanta-dosè aniversari de les Normes de Castelló es va tancar ahir amb la tradicional manifestació de la tarda pel centre de Castelló, en la qual van participar dues mil persones amb el lema ‘Volem viure en valencià’.

Els manifestants van recórrer el centre de la ciutat de manera festiva i reivindicativa i es van aturar a la casa Matutano, on es van signar les Normes el 1932. La Conlloga-Muixeranga de Castelló hi va fer quatre pilars, simbolitzant les quatre barres, i Pep Martí hi va cantar una albada en homenatge a la fita històrica i a la unitat de la llengua. La manifestació es va acabar a la plaça de les Aules, on Suso Monforte i Pau Sancho, membres de l’AMPA del col·legi Herrero, van llegir el manifest final.

Contra els atacs a la llengua als Països Catalans

El portaveu de la plataforma Castelló per la Llengua, Toni Vizcarro, va explicar fa algunes setmanes que la commemoració d’enguany s’inseria en un període marcat pels greus atacs del govern de la Generalitat Valenciana contra la llengua dels valencians. La crida a la mobilització d’enguany, precisament, incidia en aquesta idea des del primer paràgraf: ‘Quin desengany que s’endurien els signants de les Normes de Castelló si veieren que, vuitanta-dos anys després d’aquell acord tan profitós per a impulsar l’ús del valencià, no podem commemorar-les celebrant avanços en la recuperació de la llengua. Tot al contrari, ens trobem immersos en la pitjor ofensiva dels nostres representants polítics contra el valencià des de la dictadura. I no ens emboliquem amb hipèrboles: des del final del 2013 vivim sense cap mitjà de comunicació audivisual en valencià i en plena involució en la implantació de l’ensenyament. Les dues principals fites en el tortuós camí de la llengua cap a una certa normalitat, posades seriosament en qüestió per la Generalitat mateix!’

Fa dos dies, a més a més, el govern ha ordenat la polèmica consulta als pares sobre la llengua base que prefereixen per als programes d’ensenyament dels centres públics de primària i infantil, entre català i castellà.

Reunió d’Enllaçats per la Llengua

Aprofitant els actes centrals de la reivindicació de les Normes de Castelló, algunes de les principals entitats integrades a la coordinadora Enllaçats per la Llengua van fer una reunió plenària a migdia a la seu de STEPV a Castelló per a valorar la feina feta el 2014 i coordinar-se en la defensa i l’impuls de la llengua l’any vinent.

L’ensenyament en català, la situació de l’espai de comunicació, l’oficialitat i la plena normalització de la llengua foren els temes centrals de la reunió, a la qual han assistit entitats de tots els Països Catalans que, a la tarda, es van sumar a la manifestació de Castelló per la Llengua.


Més notícies:

VilaWeb Castelló

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any