S’ha mort el periodista i escriptor Joan Barril

  • Havia treballat en molts mitjans de comunicació escrits, radiofònics i televisius i era autor d'una qunizena de llibres

VilaWeb
Redacció
13.12.2014 - 08:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista i escriptor Joan Barril s’ha mort avui a seixanta-dos anys, arran d’una complicació d’una pneumònia. Era ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona des de l’octubre. Nascut a Barcelona el 1952, Barril era autor d’una quinzena de llibres i havia col·laborat amb molts mitjans de comunicació escrits, radiofònics i televisius, i actualment presentava el programa ‘El Cafè de la República‘ de Catalunya Ràdio i publicava un article d’opinió diari de dilluns a divendres a ‘El Periódico de Catalunya’.

Barril també havia presentat el magazín cultural ‘Qwerty’ a BTV i el programa matinal de l’extinta emissora COM Ràdio ‘La R-Pública’. Havia estat director del setmanari ‘El Món’ i director del programa ‘L’illa del tresor’ del Canal 33 al costat de Joan Ollé (que n’ha publicat avui aquesta semblança). Fins i tot havia escrit lletres de cançons per a Joan Manuel Serrat: les de ‘Salam Rashid‘ i ‘Mírame y no me toques’.

Nascut a Barcelona el 20 de gener del 1952, Barril va estudiar filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona i de seguida es va decantar per l’àmbit periodístic. Un àmbit que el va portar a dirigir publicacions escrites, a col·laborar amb diaris com ‘El Periódico’, ‘La Vanguardia’ i ‘El País’ i a conduir programes radiofònics i televisius.

Pare de cinc fills, va ser fundador i editor de l’editorial Barril & Barral. Com a escriptor va ser l’autor d’una quinzena de llibres i va guanyar els premis Pere Quart d’humor i sàtira per ‘Un submarí a les estovalles’ el 1988, el Ramon Llull per ‘Parada obligatòria’ el mateix 1998, el Ramon Muntaner per ‘Tots els ports es diuen Helena’ aquell any, el premi Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil i Juvenil per ‘Tots els ports es diuen Helena’ el 2000, el premi 23 d’Abril per ‘Certes mentides’ el 2002 i el premi Sant Joan de Caixa Sabadell per ‘Les terres promeses’ el 2010.

El 2011 va formar part del consell assessor de Convergència i Unió a les eleccions generals espanyoles, una notícia que en el seu moment va causar una certa sorpresa perquè sempre s’havia associat Barril amb les tesis socialistes. Des de feia dos mesos era ingressat a l’Hospital Clínic per problemes hepàtics que finalment no ha pogut superar.

El conseller Mascarell en remarca ‘l’enorme talent amb les paraules i el gust per la vida’

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat ‘l’aportació en termes literaris, la serenitat davant la vida, i el vitalisme’ de Joan Barril. ‘Costa situar-lo fora de la vida. Tenia una capacitat de viure intensament, amablement, reflexivament, amb la seva mirada serena i pausada, sovint perplexa per tot el que anava intentant desxifrar.’

‘Era una persona a qui li agradava de compartir la vida amb els amics, amb la família, amb la seva mirada romàntica sobre la realitat. Una persona que tenia molt present la idea de passar la vida dia a dia, sense deixar-ne passar ni un’, ha dit Mascarell, que s’ha referit també a ‘la seva aportació en termes literaris, en termes radiofònics, en termes periodístics, amb la seva prosa sempre poètica i la seva habilitat per crear imatges i imaginaris complets a partir de la sintaxi i de la musicalitat dels mots’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any