Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  02.12.2014  12:35

Autor/s: ACN / Redacció

Mas-Colell reclama 2.500 milions a l'estat espanyol per quadrar el pressupost

Li reclamarà el pagament de deutes històrics i altres ingressos justificats

Men?ame
 

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha situat en 22.481 milions d'euros la necessitat de despesa de la Generalitat per al 2015, incloent aquí la despesa departamental, el pagament d'interessos i els compromisos de pagament per inversions efectuades en el passat. Ara, Mas-Colell ha destacat que els ingressos disponibles que arriben a Catalunya des de l'estat només suposen 19.981 milions, amb una diferència de 2.500 milions que la Generalitat vol quadrar reclamant a l'estat espanyol el pagament de deutes històrics i altres ingressos justificats, a més del repartiment equitatiu dels objectius de dèficit. Així ho ha traslladat el conseller després de portar els pressupostos al Parlament (document de presentació, pdf).

Mas-Colell ha dit que Catalunya sortia de la crisi, amb unes dades de desocupació 'excel·lents', i que tenia una capacitat fiscal 'substancial', però que tot i així les finances de la Generalitat es trobaven 'immerses en una situació molt difícil'. 

Per Mas-Colell, aquests pressupostos es presenten en una situació 'anòmala', perquè Catalunya té un 'finançament insuficient per a la cobertura de l'estat del benestar' i perquè té una 'capacitat de decisió política insuficient per a impulsar' el seu desenvolupament.

Pressupostos 'd'alt contingut polític'

És en aquest context que ha remarcat que aquests comptes tenen enguany un 'alt contingut polític, una mica més' que en altres ocasions, perquè la Generalitat vol compensar la diferència que hi ha entre les seves necessitats de despesa i els ingressos que obtindrà de l'Estat a través de la negociació política.

Així doncs, la necessitat de despesa puja a 22.481 milions, incloent-hi els interessos del deute, i les obligacions per inversions efectuades en el passat, que s'eleva a 874 milions. Ara bé, ha denunciat que els comptes posen de manifest que 'els recursos disponibles per finançar aquesta despesa que arriba de l'estat per transferència són insuficients', ja que tot i el context de recuperació, els recursos per a Catalunya no només no pugen sinó que retrocedeixen respecte al 2013, el darrer any amb dades liquidades. Els ingressos disponibles sumen 19.981 milions, '2.500 menys dels necessaris per cobrir les previsions de la despesa'.

Preveu que l'economia catalana creixi un 2,2% i que la taxa d'atur baixi fins al 17,9% el 2015

El govern preveu que l'economia catalana creixerà el 2015 un 2,2%, després de la caiguda del 0,5% del PIB per al 2013 i d'un provisional +1,5% previst per al 2014 per l'executiu. Mas-Colell pensa que ho farà possible una millora de la demanda interna, pel creixement de la despesa en consum de les llars (2,1%), la formació bruta de capital (4%) i en menor mesura un increment de l'1,1% en el consum de les administracions públiques. A més, l'executiu català estima que l'atur baixarà fins el 17,9% l'any vinent després de tancar el 2013 al 23,1% i amb una previsió del 20,2% per al 2014.

8 taxes noves i 32 de modificades

El govern preveu en el seu projecte de llei de mesures fiscals i financeres la creació de 8 taxes i la modificació de 32 ja existents, amb un increment de la recaptació de 13,1 milions d'euros. Així, s'incorpora un recàrrec del 20% sobre el tipus de gravamen general del cànon de l'aigua, el que repercutirà els consumidors en un percentatge al voltant de l'1%, en funció del consum. A més, s'apugen de 4.000 a 6.000 euros les multes per infraccions molt greus previstes per la Llei del taxi. Pel que fa a les noves taxes, quatre són del Departament de Salut fruit de canvis en la normativa estatal; tres més són d'Agricultura, i la vuitena és sobre el registre de la Generalitat. En general, són neutres per als partits.

També s'actualitzen els tipus de gravamen dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals destinats a dipòsit i incineració; s'amplia l'exempció de pagament de l'impost sobre les estades en establiments turístics dels 16 als 18 anys; es redueix la càrrega administrativa del contribuent de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i s'introdueixen modificacions en la Llei de turisme de Catalunya perquè hi hagi una major capacitat inspectora i disciplinària de l'administració pel que fa al control de l'oferta il·legal d'allotjament turístic.

Mas i els consellers renuncien a la paga extra

El president de la Generalitat i els consellers han decidit renunciar a la paga extra per al 2015, tot i que el pressupost la recupera per als treballadors públics, com també recupera la jornada i retribució completa dels interins. 'És una decisió personal dels membre del govern', ha explicat Mas-Colell, que ha defensat que els alts càrrecs tornin a cobrar les catorze pagues perquè 'són una peça clau per al funcionament de la Generalitat', i ha demanat de posar fi al 'populisme de fustigar les compensacions de persones que són molt professionals, que treballen molt i que podrien guanyar molt més en el sector privat'. Pel que fa a la recuperació de la paga extra dels funcionaris, ha sentenciat: 'Això és de justícia, la seva singularització negativa en el marc de l'estat queda revertit', i ha agraït als funcionaris la seva 'professionalitat i esforç constant' per mantenir la qualitat de l'estat del benestar. 

Pel que fa a la despesa social, Mas-Colell ha remarcat que continua essent 'prioritària' i que es manté el compromís de no reduir-la. Significa el 71,25 dels recursos disponibles un cop eliminat el pagament d'interessos o similars, com els d'estructurats.

Debat del pressupost, al febrer

El ple del Parlament de Catalunya farà previsiblement el debat final del pressupost el 4 i el 5 de febrer.

El termini per a presentar les esmenes a la totalitat acabarà el 15 de desembre i es votaran en el debat de totalitat al ple del 17 de desembre. Les votacions de la llei de mesures fiscals i financeres seran els mateixos dies, però el termini per presentar esmenes a la totalitat acabarà l'11 de desembre. El debat de totalitat de les seccions pressupostàries en les respectives comissions es farà entre el 19 i el 23 de gener, quan els consellers defensaran els pressupostos dels respectius departaments.

Tot i que el paper fonamental per aprovar els comptes recau ara en les negociacions entre els grups parlamentaris, Mas-Colell ha garantit que el departament d'Economia serà receptiu al diàleg amb els partits, conscient que necessita suports per tirar endavant els pressupostos. CiU en solitari suma 50 diputats i necessita o bé el suport d'ERC (21), PSC (20) o PPC (19) o bé l'abstenció de dos d'aquests grups.

Men?ame