29.11.2014 - 06:00
És temporada de les saboroses mongetes del ganxet, que gaudeixen de Denominació d’Origen Protegida. Tal com explica el llibre ‘Cuina amb denominació d’Origen’ (Cossetània) de Pep Nogué, que acaba d’arribar a les llibreries, la mongeta del ganxet és cremosa en boca, de gust suau, fi i persistent. La pell és poc perceptible un cop la mongeta és cuinada. És de qualitat extra. Aquesta mongeta amb DOP es cultiva a les comarques del Vallès Occidental i Oriental, alguns municipis del Maresme i alguns altres de la Selva.
Aquests dies i fins el 31 de desembre se celebra al Maresme les Jornades gastronòmiques del fesol del ganxet. Us oferm una recepta vinculada a aquesta activitat de la Fonda del Casal d’Argentona (El Maresme).
Mongetes del ganxet sortides de l’olla amb bacallà
Ingredients per a 4 persones:
4 trossos de bacallà al punt de sal d’uns 175 g cadascun
400 g de mongetes del ganxet de Can Met d’Argentona cuites
1 ceba picada
3 tomàquets madurs tallats a daus ben petits
una cabeça d’alls
2 cullerades de pebre vermell dolç
1 culleradeta de pebre negre
una mica de julivert picat petit
brou de la cocció de les mongetes
oli d’oliva / farina / unes fulles de llorer / sal
Elaboració:
Per coure les mongetes, les posarem en remull el dia abans i les courem com tinguem per costum. Reservarem les mongetes i el brou de coure-les.
Fregirem el bacallà enfarinat en una paella amb força oli; no l’hem de fer gaire i tot seguit el reservarem.
En una cassola amb una mica d’aquest oli farem un sofregit amb la ceba tallada petita, els tomàquets ratllats i l’all ben picat. Quan ho tinguem a punt hi afegirem el pebre negre i el vermell, la sal i unes fulles de llorer.
Tot seguit hi incorporarem les mongetes del ganxet cuites amb una mica del seu suc, hi posarem el bacallà i una mica de julivert ben picat. Ho deixarem coure a foc baix durant 10 minuts i comprovarem que no s’enganxi.
Per acabar podem punxar-hi la llesqueta de pa.
Fa anys aquest era un plat per menjar quasi exclusivament els divendres de Setmana Santa. Sortosament ara és una bona menja per a qualsevol moment que ens vingui de gust.
Aquest plat es pot casar amb un vi de la Denominació d’Origen Alella: Pansa Blanca 2013 del celler Marquès d’Alella. La joventut però també el caràcter que imprimeix la varietat de raïm pansa blanca, la salinitat golosa que expressa i un cert regust amargantós, elegantíssim, permeten amplificar el gaudi de la cremositat d’unes mongetes sortides de l’olla i el toc de sal del bacallà.