Tomeu Martí, Rosa Serrano i Emigdi Subirats reben el premi d’Actuació Cívica

  • La Fundació Carulla també ha premiat Ester Bonal, Irene Coghene i Montserrat Fontané

VilaWeb
Redacció
25.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fundació Lluís Carulla va fer ahir el lliurament dels XXXII premis d’Actuació Cívica al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, presidit pel batlle Xavier Trias. Els guardonats van ser Ester Bonal (Barcelona), directora de Xamfrà i el Teler de Música i membre de la Fundació l’ARC Música; Irene Coghene (l’Alguer), activista cultural per la llengua i la cultura alguereses; Montserrat Fontané (Girona), cuinera i mare dels cuiners germans Roca; Tomeu Martí i Florit (Palma), activista cívic, gestor cultural, periodista i escriptor; Rosa Serrano i Llàcer (Paiporta), una de les fundadores de l’Escola Gavina de Picanya l’any 1975, escola pionera en l’ensenyament en català al País Valencià, i Emigdi Subirats i Sebastià (Campredó), professor d’anglès i dinamitzador cultural de les Terres de l’Ebre en certàmens culturals.

El jurat d’enguany era integrat per Antoni Bassas, Jordi Carulla-Ruiz, Carles Duarte, Vicent Partal i Damià Pons.

Els premis d’Actuació Cívica, que va crear la Fundació Carulla l’any 1983, són sis, dotats amb 5.000 euros cadascun, destinats a difondre i distingir la tasca (sovint anònima, però exemplar) de persones que han actuat i actuen al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida i de la relació humana, com ara l’ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l’art, la cultura popular, la música, el teatre, l’economia, el dret i l’acció social i cívica.

Els premiats

Ester Bonal. Membre del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, ha dirigit les corals infantils l’Esquitx i l’ARC i ha exercit com a professora de música en instituts, on ha dut a terme una sèrie de projectes multidisciplinaris amb la música com a eix vertebrador. És directora dels cors infantil i de noies de l’Escola de Música Municipal Can Ponsic de Barcelona i membre del Patronat de la Fundació l’ARC Música, entitat que gestiona l’esmentat equipament municipal i Xamfrà, Centre de Música i Escena per a promoure la participació cultural i la inclusió social, que va impulsar i del qual és la directora. Dirigeix l’espai virtual el Teler de Música, una iniciativa d’emprenedoria social de la Fundació l’ARC Música per contribuir a la formació continuada i reflexió compartida de mestres de música i ajudar a la sostenibilitat de Xamfrà.

Irene Coghene. Activista cultural per la llengua i la cultura alguereses. Ha treballat a l’Ofi Lingüístic del Municipi de l’Alguer. Ha estat responsable de la creació i la coordinació de la delegació de la Plataforma per la Llengua, amb la qual organitza les Estrenes, festa tradicional del 6 de gener, quasi desapareguda. És fundadora i secretària del Centre Excursionista de l’Alguer, entitat que promou el patrimoni natural i paisatgístic del territori i dedica anualment una excursió pel terme municipal de l’Alguer resseguint-ne la toponímia: la Passejada per la Llengua. Ha impulsat, des del CEA, l’organització de l’Aplec Excursionista dels Països Catalans a la ciutat sarda. Ha col·laborat també amb la Fundació Ateneu Alguerès a l’hora d’organitzar conferències i concerts amb músics provinents dels països de llengua catalana.

Montserrat Fontané. Nascuda a Sant Martí de Llémena, a l’edat de tretze anys va començar a servir, el dissabte i durant les festes de Sant Narcís, en un conegut restaurant de Girona. Després d’haver viscut la postguerra i moltes més vicissituds, continua treballant, a setanta-sis anys. Vestida amb el seu uniforme blanc, prepara el menjar, dirigeix l’equip de cuina i supervisa els menús que se serveixen al seu negoci, Can Roca, situat a pocs metres del que tenen els seus fills, el prestigiós el Celler de Can Roca. Amb la mateixa il·lusió que el primer dia, Can Roca és el resultat del sacrifici, el treball i la humilitat, uns valors que ha transmès als seus tres fills.

Tomeu Martí. Activista cívic, gestor cultural, periodista i escriptor. El seu compromís amb la defensa i la promoció de la llengua, la cultura i els drets nacionals de les Balears, en el marc dels Països Catalans, ha estat constant i intens durant més de vint-i-cinc anys. Ha estat promotor i impulsor de gairebé totes les organitzacions i tots els moviments de reivindicació lingüística i política amb objectius de país que s’han creat i han actuat a Mallorca aquestes darreres dècades: Crida a la Solidaritat, Bloc Nacionalista d’Estudiants, Casal Independentista de Mallorca, Joves de Mallorca per la Llengua, Alternativa per Mallorca i Grup Blanquerna. Ha estat director de campanyes, coordinador i vice-president de l’Obra Cultural Balear. Actualment és el director de la ràdio Ona Mediterrània.

Rosa Serrano. Llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona, va ser una de les fundadores de l’Escola Gavina a Picanya l’any 1975, escola pionera en l’ensenyament en català al País Valencià. Ha estat impulsora de l’editorial Tàndem Edicions, que va crear l’any 1990, i presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià en diverses ocasions. Membre del Consell Valencià de Cultura entre els anys 1998 i 2002, és autora d’una vintena de títols de narrativa infantil i juvenil, llibres de text i divulgació lingüística. Al llarg de la seva trajectòria cívica s’ha destacat per la tasca cultural en favor de la llengua.

Emigdi Subirats. Llicenciat en filologia anglo-germànica, és professor d’anglès a Tortosa. Dinamitzador cultural de les Terres de l’Ebre en certàmens culturals com ara la Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús, les Jornades Literàries d’Amposta i les Jornades Templeres, el festival cinematogràfic Curt Redó i la fira de música tradicional Mestràlia a Campredó. Dirigeix el programa radiofònic ‘Lletres ebrenques’ a Antena Caro Roquetes i coordina el curs d’estiu de literatura ebrenca de la Universitat Rovira i Virgili. Col·laborador habitual de la premsa comarcal ebrenca, especialitzat en la literatura catalana a les Terres de l’Ebre, ha conreat la novel·la, la narració curta, la poesia, el teatre, la crítica literària i la traducció. És membre de la junta territorial d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any