La fiscalia de Catalunya es nega a querellar-se contra Artur Mas

  • Torres-Dulce havia ordenat de presentar una querella i, en vista de la negativa, ha convocat una reunió demà passat

VilaWeb
Redacció
17.11.2014 - 20:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fiscal superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, ha comunicat aquest vespre al fiscal general de l’estat espanyol, Eduardo Torres-Dulce, que ‘no considera procedent’ de formular una querella contra els responsables del 9-N, malgrat que Torres-Dulce li ho havia ordenat avui mateix. En un comunicat que ha fet públic la Fiscalia General de l’Estat es palesen les diferències entre tots dos fiscals i s’anuncia que, per cercar-hi una solució, Torres-Dulce convoca la junta de fiscals de sala demà passat.

El xoc entre totes dues fiscalies es va anar preparant durant la setmana passada, a mesura que s’intensificaven les pressions al fiscal general espanyol de part de dirigents del PP i del govern espanyol, que li han reclamat —com ho ha fet avui mateix el vice-secretari d’Organització del PP, Carlos Floriano— que actués de pressa contra els responsables del 9-N.

El fiscal superior de Catalunya ha escoltat l’opinió de la resta dels fiscals del TSJC que, segons diverses informacions publicades, s’han oposat a interposar una querella contra Artur Mas i la resta de responsables del seu executiu per l’organització del procés de participació ciutadana. De fons, hi ha els dubtes sobre la viabilitat jurídica de la querella.

A la nota que ha fet pública aquest vespre, la Fiscalia General de l’Estat anuncia la convocatòria de la Junta de Fiscals de Sala per dimecres, 19 de novembre. Segons apunta el text, la convocatòria es fa ‘després de rebre la comunicació de la Fiscalia Superior de Catalunya’ on aquesta ‘indica que de moment no procedeix iniciar accions penals contra els responsables del procés de participació ciutadana’.

El xoc es fa evident en un paràgraf on apunta que ‘el fiscal general de l’estat espanyol considera que ha de formular-se querella davant del Tribunal Superior de Catalunya, i així ho ha ordenat avui. El fiscal superior, José María Romero de Tejada, no ho considera procedent i així li ho ha comunicat a última hora de la tarda d’avui’.

A partir d’aquí, el comunicat recull les actuacions que la fiscalia ha fet des del 8 de novembre, quan va obrir diligències d’investigació davant la realització ‘d’actes’ per part del govern de la Generalitat ‘contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC’.

En aquest sentit, recorda que es va pronunciar a favor de l’admissió a tràmit de les denúncies que s’havien presentat ‘perquè entenia que hi havia indicis raonables de delicte’. A més, quan es va acabar el procés de participació la Fiscalia General de l’Estat va demanar a la de Catalunya una valoració jurídico-penal dels fets per tal d’adoptar ‘les accions legals corresponents’.

La nota es tanca admetent la negativa de la fiscalia de Catalunya. ‘El fiscal superior va convocar una junta per debatre aquests conceptes i s’ha acabat avui entenent que no és procedent, de moment, d’establir noves actuacions penals’.

Torres Dulce imposarà finalment la decisió

El fiscal general espanyol ha convocat la Junta de Fiscals de Sala emparant-se en l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que estableix que si un fiscal rep una ordre o instrucció que consideri contrària a les lleis o que, per qualsevol motoiu consideri improcedent, ‘li ho farà saber al seu fiscal cap, i si no considera satisfactòries les raons d’aquest plantejarà la questió de la junta de fiscalia’.

Quan la junta de fiscalia es manifesti ‘resoldrà definitivament’ sobre la questió. Si l’ordre venia d’un superior, li enviarà un informe i aquest, si no admet la decisió, resoldrà també, però sempre després d’haver escoltat els arguments de la junta de fiscals. A més, ‘si l’ordre fos donada pel fiscal general, aquest resoldrà escoltant la Junta de Fiscals de Sala’.

Què és la Junta de Fiscals de Sala?

La Junta de Fiscals de Sala és un òrgan del Ministeri Fiscal espanyol presidit pel mateix Torres Dulce i integrada pel tinent fiscal del Tribunal Suprem i els Fiscals de Sala. S’encarrega d’assistir al fiscal general en matèria doctrinal i tècnica sobre diverses questions com la formació de criteris unitaris d’interpretació i actuació legal i la resolució de consultes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any