Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  15.11.2014  09:34

Autor/s: ACN

El PSOE prepara una declaració pel federalisme però negant el referèndum a Catalunya

Els barons socialistes la negocien amb Iceta per a presentar-la demà

Men?ame
 

Els líders socialistes de tot l'Estat es reuniran diumenge a Saragossa per celebrar el seu Consell Territorial del PSOE. En aquest marc, els barons del partit aprovaran una declaració pública reivindicant la reforma federal de la Constitució i presentant-la, entre altres, com la solució al conflicte català derivat de l'independentisme. Aquest document no està tancat encara i, segons ha pogut saber l'ACN, estan ultimant-ne els detalls directament els líders del PSC, Miquel Iceta, i del PSOE, Pedro Sánchez. Una declaració així suposaria un aval dels barons socialistes espanyols a l'estratègia del PSC, i el compromís del PSC amb la reforma constitucional com a eix prioritari per davant d'un referèndum.

Els barons socialistes busquen comprometre's conjuntament amb la reforma federal i, alhora, avalar aquesta nova Constitució com la via que podria solucionar els problemes territorials de l'Estat derivats de l'independentisme català. Així ho han confirmat a l'ACN fonts del PSOE i del PSC, que asseguren que la declaració pública que preparen per a aprovar diumenge s'està ultimant i l'estan negociant directament Miquel Iceta i Pedro Sánchez.

Segons apunten, no serà un document per parlar exclusivament de Catalunya, però en expressar la necessitat de la reforma constitucional no es desaprofitarà l'oportunitat i es vincularà directament a la seva proposta per encarar el conflicte català. Les apel·lacions al diàleg, al respecte a les singularitats, el caràcter plurilingüe de l'Estat o el blindatge de les competències autonòmiques han estat constants en els darrers mesos des de l'entorn socialista per intentar demostrar que la reforma constitucional que pretenen podria resoldre molts dels problemes que els catalans tenen actualment amb Espanya.

Amb aquesta declaració, els barons socialistes i, sobretot, Pedro Sánchez, busquen un doble efecte. D'un costat, es visualitzarà el compromís absolut del PSC i del seu primer secretari amb l'estratègia del PSOE d'obrir ja el meló de la reforma constitucional, prioritzant aquesta via a la del referèndum sobre la independència, legal i acordat, que demanava el partit a Catalunya. De l'altra, el PSOE, el seu líder i els barons espanyols del socialisme avalarien algunes de les reivindicacions del PSC per a la reforma constitucional, cosa que els permetria assegurar que a Espanya hi ha un partit majoritari disposat a iniciar reformes que reconeguin les particularitats dels catalans en un Estat més plural.

De moment, les mateixes fonts socialistes afirmen que el document no està tancat i que Sánchez, Iceta i tots els barons socialistes l'avalaran sense reserves el proper diumenge en el marc del Consell Territorial. Cal recordar que, precisament en una reunió d'aquest mateix organisme intern celebrada a Granada va ser on Pere Navarro -aleshores primer secretari del PSC- va aconseguir el primer compromís per escrit del PSOE amb la reforma constitucional, tot i no poder arrencar massa detalls concrets al respecte.

Men?ame