Notícies

Dimarts  11.11.2014  06:00

El sí a la independčncia, comparat amb la resta de referčndums que s'han fet fins ara

Hi ha més independentistes que no pas partidaris de l'OTAN i la UE, i són a punt de superar els partidaris de l'Estatut vigent

Men?ame
 

Ahir al matí es van actualitzar els resultats del referèndum sobre la independència de diumenge, 9 de novembre. Amb el 100% dels vots comptabilitzats, la Generalitat va informar que havien votat 2.305.390 persones. D'aquestes, 1.861.753 (80%) van votar sí-sí a la independència de Catalunya. És realment interessant de comparar aquest vot amb la resta de referèndums fets a Catalunya fins avui. Incloent-hi el 9-N, els catalans han pogut votar en sis referèndums: per la constitució espanyola (1978), l'estatut de Catalunya (1979), l'entrada a l'OTAN (1986), la constitució europea (2005), l'estatut de Catalunya (2006) i la independència (2014).

Heus ací els votants de sí en els referèndums fets fins ara.

Les dades oficials i exactes d'aquests referèndums es poden trobar ací.

És sorprenent de veure que, tot i que el 9-N ha estat una consulta feta amb l'estat en contra, molts menys col·legis oberts que en la resta de referèndums, cap debat televisiu dels habituals entre les dues parts i amb el boicot d'una de les parts a participar-hi, els partidaris del sí-sí han superat els partidaris de l'OTAN i la constitució europea i s'aproximen als partidaris de l'estatut de l'any 2006. A més a més, durant quinze dies encara es pot votar. De fet, ahir al matí s'havien tornat a formar cues en els punts de votació que resten oberts. Si finalment el sí-sí dels independentistes superés el sí a l'estatut del 2006 tindríem aquest titular: d'ençà de fa trenta-cinc anys, cap opció no ha rebut tant de suport en un referèndum com el sí-sí del 9-N. Dels sis referèndums fets fins ara, només els vots sí de l'any 1978 (constitució espanyola) i l'any 1979 (estatut), fa trenta-cinc anys, superarien els vots sí-sí a la independència.

Podeu veure també aquest vídeo de Vicent Partal explicant els resultats al programa 'L'illa de Robinson', del Punt Avui TV.


Pissarreta de Vicent Partal sobre les dades del... per vilawebtv