Joan Herrera: ‘No aniré a votar el 9-N’

  • El coordinador d'ICV ho diu en una entrevista al diari El País · Considera que la proposta de Mas no és honesta amb la ciutadania

VilaWeb
Redacció/ACN
18.10.2014 - 10:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador d’Iniciativa (ICV), Joan Herrera, ha deixat ben clar que el 9 de novembre no anirà a votar a la consulta convocada pel president Artur Mas. Considera que la proposta del president no és honesta amb la ciutadania i demana que la gent participi en una ‘mobilització’ aquell dia. Ho explica en una entrevista al diari El País, on també afirma que Mas ha actual amb habilitat com a candidat de CiU, però no com a president de la Generalitat.

Herrera considera que Mas ‘ha degradat i cremat la consulta per una cosa que no ho és’. I afegeix: ‘L’ha instrumentalitzat una demanda de Catalunya a favor del dret a decidir a la qual dóna suport, fins i tot, el PSC. El seu pla no ajuda a desencallar la situació. Només l’ajuda a ell per dir que ha complert amb la seva paraula que es votarà. No és acceptable, assumible ni honest amb la ciutadania.’

El cap d’ICV diu que ells defensen ‘una consulta amb plenes garanties i denunciar que el PP no la permet’. ‘Som consultistes’ i per tant el que no faran, diu, és ‘encoratjar un succedani’.

Herrera defensa que l’objectiu era fer una consulta ‘amb les garanties democràtiques del decret i la llei: principi de neutralitat, debat i pluralitat. Si no es pot, no pots donar gat per llebre’. ‘L’estratègia de Mas és la de l’opacitat i això és incompatible amb la democràcia’, resol. En aquest sentit, creu que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha ‘degradat’ i ‘cremat’ la consulta i que el procés participatiu no ajuda a ‘desencallar la situació’. ‘Només l’ajuda a ell per dir que ha complert la seva paraula de votar. No és acceptable ni assumible ni honest amb la ciutadania’, conclou.

El líder dels ecosocialistes defensa que la desobediència tampoc és la via perquè creu que qui la defensa ho fa només per a la independència i no per reclamar el dret a votar sobre el futur polític de Catalunya. ‘Volíem canviar d’escenari, de terreny de joc i fer una mobilització’, justifica el coordinador nacional dels verds. Herrera creu que amb el procés participatiu alternatiu al 9-N, Mas ‘juga a la confusió’ i precisament per això els ecosocialistes aposten per mobilitzar-se. ‘La gent està confosa. Es pot demanar que es voti sense conèixer les regles del joc? Ni tan sols els tècnics de la Generalitat avlen el pla’.

Eleccions anticipades

El líder d’ICV creu que Mas hauria de convocar eleccions perquè ‘la legislatura està esgotada’ i apunta que si no ho fa és perquè ‘sap que les perd en veure’s CiU afectada pel cas Pujol’. ‘Mas s’ha preocupat més de la llista conjunta amb ERC que de protegir el 9-N, etziba’. En aquest sentit, Herrera fia a la llista conjunta que hi hagi o no eleccions anticipades, que en qualsevol cas, vol allunyar-les d’unes plebiscitàries.

El rol d’Unió

Herrera ha descartat que hi hagi probabilitat de cooperar amb el PSC i ho atribueix que ‘Duran ven fum, dibuixa escenaris a Madrid que no existeixen, que no tenen res a veure amb la realitat, només és per guanyar notorietat’. El líder ecosocialista creu que la proposta no té ‘cap fonament’ i acusa el líder d’Unió de ‘presumir’ del rol del seu partit a les cimeres proconsulta quan el seu paper ha estat ‘poc rellevant’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any