Joana Ortega diu a Junqueras que no es pot desobeir el Tribunal Constitucional

  • 'No es pot demanar a cap govern que actuï al marge de la llei', diu la vice-presidenta

VilaWeb
Redacció
01.09.2014 - 09:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, insistia ahir que el govern hauria de posar les urnes el 9 de novembre per més que el Tribunal Constitucional prohibís la consulta sobre la independència. I avui la vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha dit, en referència a la posició dels republicans: ‘Cap força política amb voluntat de govern no pot demanar a cap govern que actuï al marge de la llei. Som en estat democràtic i les normes s’han de complir’. En declaracions a TV3, ha insistit, això no obstant, que cap decisió en cas que es prohibeix la consulta s’haurà de prendre de manera conjunta entre tots els partits que donen suport al 9-N.

‘La decisió la prendrem conjuntament. Les forces polítiques consensuarem el full de ruta. Col·lectivament serà Catalunya que decideixi els passos a seguir’, ha afegit Ortega.

Tot estarà preparat logísticament per votar el 9-N

Al marge de consideracions polítiques i del que pugui passar amb el TC, Ortega ha garantit que tot estarà preparat logísticament per poder votar el 9-N. La vice-presidenta, que lidera la conselleria que precisament s’encarrega de tot el dispositiu electoral, ha explicat que el govern està avançant en tot allò en què ho pot fer tenint en compte que la llei de consultes no està aprovada ni tampoc hi ha encara un decret de convocatòria que estableixi l’univers que està cridat a votar.

Ortega traslladarà aquesta complexitat tècnica als grups parlamentaris que van votar la llei de consultes en una reunió que tindrà lloc aquest dimecres, i que, per tant, també inclourà el PSC. De moment, ha apuntat que no hi ha res encarregat perquè no hi ha cap consulta convocada, però ha refermat que el Govern està en disposició ‘de tenir-ho tot preparat de seguida’ que Mas signi el decret.

‘Si ERC no és al govern és perquè no vol’

En demanar-li per una possible entrada d’ERC en el Govern, ha estat taxativa: ‘Si ERC no està en el Govern és perquè no vol’. Ortega ha rebutjat que els republicans puguin argumentar manca de compromís de CiU amb la consulta. Ara bé, ha recordat que governar comporta un ‘plus de responsabilitat i d’erosió política’, perquè s’han de prendre decisions ‘massa complicades i difícils, però s’han de prendre des de la responsabilitat de poder mantenir les finances públiques i l’estat del benestar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any