Les esquerres de l’Amèrica Llatina donen suport al 9-N

  • ERC, ICV i CUP han proposat una declaració al Fòrum de São Paulo que es fa a la Paz, Bolívia

VilaWeb
Redacció
29.08.2014 - 16:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup de treball de la XX Trobada del Fòrum de São Paulo ha aprovat incloure a la declaració final de la trobada el suport de les esquerres llatinoamericanes al procés democràtic d’autodeterminació de Catalunya, a petició de la CUP, ERC i ICV. Aquesta declaració s’ha de ratificar a la sessió de clausura de la trobada que es fa avui a la ciutat boliviana de La Paz.

El Foro de São Paulo, que enguany s’ha celebrat del 25 al 29 d’agost, és una trobada de les forces de l’Amèrica Llatina i el Carib que se celebra cada any amb la participació d’un centenar d’organitzacions d’esquerres, amb l’objectiu d’intercanviar experiències per la cerca d’un model alternatiu de desenvolupament amb justícia social així com debatre sobre la integració regional, l’evolució de las relacions entre els països de la zona i els diversos mecanismes creats per profunditzar aquestes relacions.

El fòrum manté relacions d’intercanvi i cooperació amb forces polítiques i socials d’altres continents. Entre les organitzacions que formen part del Foro hi destaquen el Movimiento al Socialismo de Bolívia, el Partit Socialista de Xile, el Partit dels Treballadors del Brasil, el Partit Comunista de Cuba, Alianza País de l’Equador, el Frente Sandinista de Liberación Nacional de Nicaragua, el Frente Amplio uruguaià o el Partit Socialista Unificat de Veneçuela, que governen als respectius països. Segons la CUP, ‘això fa que aquest pronunciament sigui el més important fet per un organisme polític internacional fins ara’.

La CUP, ERC i ICV van acordar proposar als participants del Foro São Paulo la inclusió del suport a l’exercici del dret de decidir del poble català a les seves resolucions, proposta que ha estat acceptada i aprovada. El text aprovat és el següent:

«Els partits polítics participants a la XX Trobada del Fòrum de Sao Paulo, reunits del 25 al 29 d’agosr a la Paz, Bolívia, davant del procés radicalment democràtic que ha emprès el poble de Catalunya amb l’objectiu de decidir el seu futur polític a través de les urnes…

Resolen:

Expressar el seu suport al procés democràtic català perquè la ciutadania de Catalunya pugui exercir el seu dret de decidir com a poble. En aquest sentit, aplaudeixen el consens majoritari entre representants del Parlament de Catalunya i la societat civil catalana, per la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya prevista pel pròxim 9 de novembre de 2014.

Instar l’establiment d’un diàleg entre les institucions de l’estat espanyol i les institucions catalnes amb l’objectiu de trobar les condicions que garanteixin l’exercici democràtic del dret de decidir del poble català.»

La CUP recorda que ‘durant el curs passat el diputat Quim Arrufat va fer dos viatges a l’Amèrica Llatina, on va aprofitar per establir contactes amb diferents càrrecs institucionals, forces polítiques i moviments socials d’Argentina, Bolívia, Equador i Veneçuela, durant els quals es va explicar el procés que s’està duent a terme al nostre país a l’entorn de l’exercici del dret d’autodeterminació, a més de recollir experiències de diverses polítiques transformadores que es duen a terme en aquests països’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any