Com es pot fer anar més de pressa l’ordinador?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
30.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Anem tots curts de pressupost i no és el moment, doncs, de gastar-se calers en un canvi d’ordinador. Així que avui explicarem alguns trucs per fer anar més de pressa l’ordinador que tenim.

La més dràstica, perquè veureu un augment molt gran de la velocitat, i la més cara també, és afegir-hi un disc SSD que tingui el sistema operatiu i els programes. El temps d’arrancada de l’ordinador, no us el creureu: pensareu que no és el mateix ordinador perquè esteu concentrant els fitxers que més es fan servir (el sistema i els programes) en un dispositiu molt ràpid. Hi ha kits que, si no teniu espai com us pot passar amb un portàtil, us deixen posar-lo en el lloc del dispositiu òptic (CD o DVD).

Estem parlant de 60 o 70 euros per a capacitats de 60 GB, un preu que pot augmentar si ampliem els GB o el demanem d’encara més velocitat (per exemple, l’HyperX 3K de Kinsgton).

Augmenteu la RAM del vostre ordinador i aconseguireu que els programes que feu servir siguin sempre en memòria, que és la part més ràpida, i evitareu l’escriptura i/o lectura al disc dur.

Defragmenteu el vostre disc dur (per a usuaris Windows): trobareu una utilitat a tots els Windows que us diu com està de defragmentat.

Agafeu el vostre antvirus i feu un scan de virus, malware i spyware de l’ordinador, probablement no hi trobareu virus, perquè en cas afirmatiu ja estaríeu ben preocupats, però la quantitat de spyware i malware que hi trobareu i que eliminareu segur que us fa anar més de pressa la màquina.

Si encara feu servir l’Internet Explorer, feu-vos un favor i utilitzeu-lo per a la seva darrera feina, ben honorable: descarregar el Chrome de Google, un navegador més ràpid i amb menys errors que no l’IE.

Netegeu el vostre navegador. Si ja feu servir el Chrome, aneu a les ‘tres barres horitzontals’ que hi ha a dalt a la dreta, seleccioneu ‘Eines’ i a sota seleccioneu ‘Esborra les dades de navegació’. Els navegadors guarden gran quantitat de dades de les vostres navegacions, de les baixades d’arxius, de fitxers a la memòria cau, etc. Esborreu tot el creieu que no és necessari i el vostre navegador correrà. Alternativament o addicionalment, descarregueu el CCleaner (versions per a Mac i PC ací), que us farà la neteja no sols del Chrome sinó dels cinc principals navegadors i dels registres de Windows.

Si el vostre ordinador triga dies a posar-se en marxa, reduïu els programes que es posen en marxa arrancant l’ordinador. Segurament voldreu que l’antivirus es posi en marxa, però l’Adobe Acrobat o la barra de Google o AskJeeves no cal que arranquin d’inici. Per fer neteja, aneu al botó de Windows, feu clic a ‘executar’ i escriviu el nom del programa que voleu executar, que és ‘msconfig’. Us sortirà una finestra amb etiquetes i feu clic a ‘Inicio’, que és on surten tots els programes que es posen en marxa a l’arrancada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any