Casals (Xarxa 9-N): ‘El parlament actual ja pot declarar la independència’

  • Miquel Casals és el coordinador de la xarxa de voluntaris pel referèndum del 9-N, organitzada per Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Defensen que el referèndum s'ha de fer

VilaWeb
Núria Orriols
19.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La xarxa de voluntaris pel 9-N és un col·lectiu independentista impulsat per SI per a pressionar les institucions i per donar-los suport perquè es faci el referèndum del 9-N. Creuen que la data és innegociable i refusen unes eleccions per arribar a l’estat propi, perquè ‘allargarien el procés i tornaríem enrere’, diu Casals, coordinador de la iniciativa.

Per què Solidaritat per la Independència forma aquesta xarxa de voluntaris?
—Un grup d’adherits a SI vam començar aquesta iniciativa perquè, un cop fixades la data i la pregunta de la consulta, crèiem que no es feia el que calia per a poder votar el 9-N. 

 —Què creieu que fa falta? 
—Necessitem aclarir com anirem a votar el 9 de novembre. I cal fer les coses de la millor manera possible. Per exemple, nosaltres critiquem que, d’acord amb la llei de consultes, els catalans residents a l’estat espanyol no puguin votar i els que viuen a l’exterior, sí. 

I quina feina heu de fer, com a voluntaris? 
—Pressionar les institucions catalanes perquè vegin que hi ha gent disposada a fer el referèndum. També informar, facilitar la convocatòria de la consulta i, sobretot, assistir el 9-N a les urnes. 

Oferiu un exemple concret de què podeu fer, perquè, la consulta, ja l’organitza la Generalitat. 
—Deixem ben clar que nosaltres no volem suplir la tasca de l’administració catalana. Aquest referèndum ha de ser oficial i convocat per les institucions, i ja ens hem ofert al president, Artur Mas, i a la consellera de Governació, Joana Ortega, per ajudar amb tot el que calgui. Però podem fer tasques que no pot fer l’administració. Per exemple, hi haurà una reducció de col·legis electorals, per tant hi haurà gent que canviarà de col·legi. Els voluntaris podrien ser als punts de votació habituals que el 9-N no obriran i adreçar aquells qui hi acudeixin al col·legi electoral que els toca. 

Què us diferencia de l’Assemblea Nacional Catalana? Per què feu aquesta iniciativa a part dels voluntaris que ja mobilitza l’ANC?
—Hi ha feina per a tothom. La tasca dels voluntaris de l’ANC és de convèncer els indecisos; la nostra va més enllà, la feina que farem se centra en el 9-N, a poder votar. Ens hi hem de posar tots. Ells ara treballen per l’Onze de Setembre i nosaltres ens hem concentrat en el voluntariat per a fer la consulta; no organitzem manifestacions ni vies catalanes, això ja ho fan ells. 

El referèndum, doncs, s’ha de fer passi què passi?
—El referèndum l’hem de fer tant sí com no, encara que hàgim de trencar la legalitat espanyola. Els nous estats independents van obviar la legalitat que els contenia per fer-ne una de pròpia. El referèndum és la millor manera d’arribar la independència, és allò que ara mateix uneix totes les ideologies. Els voluntaris pel 9-N, de moment, no fem campanya perquè es voti en un sentit o en un altre, sinó que pressionem perquè es faci la consulta.

Què fareu si els partits amb majoria al parlament ajornen el referèndum per manca de garanties o perquè no volen infringir la llei?
—Nosaltres creiem que els polítics han de ser valents i complir el que diu el poble. No es poden presentar a unes eleccions amb un programa molt concret i no complir-lo, això seria enganyar la gent. Exigirem que facin el referèndum; si no, que declarin la independència. 

Parleu d‘una declaració d’independència sense unes eleccions prèvies?
—No calen unes eleccions prèvies, el parlament actual pot declarar la independència, ja té majoria. Unes eleccions plebiscitàries són unes eleccions normals, partidistes, i si es fan tornarem enrere, només serviran per a constatar una altra vegada la representació electoral que té cada partit i no per a aconseguir la independència. Si es fan les eleccions s’allargarà el procés. Fa dos anys ens van dir que es presentaven a unes eleccions (les del 25 de novembre) per fer un referèndum sobre la independència, i ara veiem el govern dubta si no l’empara de la llei espanyola. El que han de fer és complir el que van prometre. La credibilitat és molt important en aquests moments.

Heu pensat a fer cap acció, si no es fa la consulta?
—Prendrem les decisions a mesura que es produeixin els esdeveniments. Ara com ara, treballarem perquè el referèndum es faci.  

Quina diferència hi ha entre aquests voluntaris i Solidaritat per la Independència?
—Que hi ha més gent de fora del partit. SI ha acceptat la seva iniciativa i hem treballat plegats, si bé ara ja funcionem més autònomament.

Després passareu a ser part de SI?
— Això serà decisió de cadascun dels voluntaris. El que compta és que tota la gent d’aquesta xarxa està convençuda que el referèndum s’ha de fer tant sí com no.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any