ERC exigeix al govern que mantingui la consulta el 9-N

  • 'Aquest govern ha decidit suïcidar-se', diu Tardà sobre la possibilitat d'ajornament de la consulta

VilaWeb
Redacció
12.08.2014 - 14:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diversos representants d’ERC han mirat de posar fre a les declaracions de Joana Ortega, vice-presidenta del govern català, en què deixava clar que si el Tribunal Constitucional espanyol impugnava la consulta no es podria fer el 9 de novembre. El primer de reaccionar ha estat Joan Tardà, diputat d’ERC al congrés espanyol, que ha dit via twitter: ‘Que la consellera Ortega vagi a “El món a RAC-1” amb l’objectiu de desmobilitzar és d’una irresponsabilitat a tenir en compte algun dia.’ Tardà ha assegurat que tot dependrà de la mobilització popular, tant l’Onze de Setembre com la consulta del 9-N.

El republicà també ha afirmat que escoltant a Ortega pensa que ‘el govern ha decidit suïcidar-se’.

Heus ací les tres piulades:

El diputat d’ERC al congrés espanyol i candidat a la batllia de Barcelona, Alfred Bosch, ha demanat al govern català que ‘mantingui el rumb marcat’ i faci possible que els catalans votin el 9 de novembre. Malgrat les declaracions d’Ortega, confia que el govern continuarà ‘complint amb tots els pactes’ i es farà la consulta a tardor. ‘No tenim cap raó per pensar que això deixi de ser així.’ Ara, ‘si no continuen complint-los, hi haurà un risc de divorci amb el poble de Catalunya’.

També n’ha parlat el diputat Pere Aragonès, en un apuntament al seu bloc. ‘És contraproduent, imprudent i estratègicament erroni avançar escenaris de jugar en camps pitjors quan no hem lluitat fins al final per jugar al camp on les condicions ens són les més favorables. A part de la constatació que algú renuncia a fer un referèndum pel veto del TC, és inversemblant que aquesta mateixa persona estigui disposada a proclamar la independència de forma unilateral i implantar el nou estat, on qui hi haurà en contra no serà només el TC, sinó el poder legislatiu, judicial, policial i militar espanyol’, ha dit.

I afegeix: ‘El 2010, el Tribunal Constitucional va fer caure la bena dels ulls a molta gent. El 2014, aquest mateix tribunal no ens pot lligar de mans. El referèndum s’ha de fer, i caldrà defensar el dret a vot en tots àmbits on calgui.’

Ortega: ‘Ja hi haurà un altre 9 de novembre’

Ortega ha assegurat avui al matí en una entrevista al Món a Rac1 que ‘si l’estat posa traves per votar aquest 9 de novembre, hi haurà un altre 9 de novembre per a votar’. Ha insistit que no es farà si no és dins la legalitat, és a dir, si és impugnada pel govern espanyol i suspesa pel Tribunal Constitucional.

Aquestes declaracions de la vice-presidenta se sumen a les intervencions, en la mateixa línia, de Joan Rigol, coordinador del Pacte Nacional pel Dret de Decidir; Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, i Marta Pascal, presidenta de la JNC. Rigol, també ex-president del parlament i històric d’UDC, va mostrar-se contrari a fer una consulta sense l’aval de l’estat espanyol i va admetre que veia Catalunya abocada a un avançament electoral.

El conseller Vila també va descartar de fer una consulta si el TC la prohibia i va obrir la porta a votar en unes eleccions. Marta Pascal també va assegurar que la JNC no se sentia còmoda en res que fos il·legal: ‘Si ens neguen la consulta, farem eleccions plebiscitàries’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any