El Govern vol sotmetre a consulta popular la creació de la comarca del Moianès

  • El batlle de Moià, Dionís Guiteras, creu que és una proposta fora de lloc i que posa en perill el Consorci del Moianès

VilaWeb
ACN
05.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El departament de Governació vol fer una consulta popular sobre la creació de la comarca del Moianès. Tot i que el govern ja té a punt tots els papers per a impulsar el projecte de llei que ha de permetre de crear la nova comarca, ara vol que la decisió també la votin els ciutadans. El batlle de Moià, Dionís Guiteras, creu que és una proposta fora de lloc i que arriba tard, perquè pot endarrerir la creació de la comarca.

Amb el propòsit que la consulta compti amb el suport de la majoria d’habitants del Moianès, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, té previst de visitar la zona al setembre i entrevistar-se amb els batlles dels deu municipis integrants de la futura comarca. La convocatòria de la consulta l’hauria de signar cadascun dels batlles dels municipis que se segregarien del Bages, el Vallès Oriental i Osona, a l’empara de la nova llei de consultes que el parlament vol aprovar al setembre.

En declaracions a l’ACN, el batlle de Moià, Dionís Guiteras, ha dit que la proposta ‘no fa gens de por’ perquè la creació de la comarca té un consens extraordinari al territori. Amb tot, creu que la proposta arriba tard i posa en perill la continuïtat del Consorci del Moianès, que és l’embrió del Consell Comarcal i l’òrgan on treballen mancomunadament els deu municipis de la futura comarca. ‘La conseqüència que té aquesta nova proposta és dilatar encara més aquest procés perquè la consulta no es pugui fer abans del mes de gener o febrer’, ha dit.

Guiteras ha demanat al Govern que doni compliment a l’expedient administratiu que van presentar a la Generalitat el 2010. ‘L’únic que falta és que el portin al parlament, on per cert compta amb el suport de gairebé totes les forces polítiques’, ha dit. 

Arguments a favor 

El batlle de Moià ha dit que la demanda del Moianès com a nova comarca no respon a cap caprici, sinó que permet un estalvi econòmic molt gros. A més, ha assegurat que la majoria de gent té sentiment de comarca i de pertànyer a un mateix territori.

La futura comarca del Moianès seria la quaranta-dosena del país i la formarien pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d’Oló i Moià, que en seria la capital.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any