Els beneficis neurològics del bilingüisme, segons un estudi

  • Segons l'estudi 'Efectes del bilingüisme sobre l'estructura cerebral' saber dos idiomes endarrereix l'aparició de malalties degeneratives

VilaWeb
Redacció
05.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estudi ‘Efectes del bilingüisme sobre l’estructura cerebral’, dirigit pel doctor en psicologia Ferran Suay, assegura que parlar dues llengües causa modificacions importants al cervell que són ‘clarament beneficioses’. Una de les conclusions és que els canvis poden endarrerir entre quatre anys i cinc l’aparició d’Alzheimer, entre més malalties degeneratives.

Augmenta les neurones i la seva connectivitat

El doctor explica que l’estudi és una revisió bibliogràfica dels últims deu anys, que indica que les persones que parlen més d’una llengua tenen més matèria grisa (neurones) i blanca (la connectivitat entre les neurones). Això aporta avantatges en la salut mental i en l’estructura cerebral, i es tradueix en la vida quotidiana. 

Aquests beneficis es noten tant en les persones que han après dues llengües abans dels tres anys com en aquelles que ho han fet més tard. Fins i tot, diu que els efectes són visibles després de només unes quantes hores de pràctica amb un idioma nou. Així doncs, fomentar l’aprenentatge i l’ús regular de més d’un idioma és una estratègia beneficiosa per a la salut mental, ha dit Suay.

‘L’esforç d’alguns governs per exterminar llengües’

Ferran Suay també diu que el bilingüisme és la prevenció ‘més barata’ de les malalties degeneratives com l’Alzheimer. Explica que podria ser una estratègia efectiva per ‘omplir’ la reserva cognitiva, la qual cosa permetria a les persones dafrontar millor l’envelliment del cervell.

Per tot això, Suay es mostra sorprès de ‘l’esforç que alguns governs fan per a exterminar llengües pròpies’, referint-se als executius de les Illes i del País Valencià: Intenten acabar amb un bilingüisme de base que de manera natural és la situació idònia per al benestar dels ciutadans.

L’estudi, premiat

L’estudi, que ha estat presentat com a treball de final de grau de l‘estudiant Anthyma Franco i Soler a la Universitat de València, ha rebut una qualificació d’excel·lent i ha estat admès com a presentació en la conferència interdisciplinària ‘Multilingualism in Baltic-Sea Europe’, que es farà a Mainz (Alemanya) l’abril del 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any