Curri

  • Del llibre 'Les espècies. 80 receptes d'aquí i de tot arreu' (Cossetània).

VilaWeb
Redacció
14.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El curri és una barreja d’espècies molt popular a l’Índia, avui dia de consum corrent a tot arreu del món. Per extensió, amb la paraula curri també s’anomena qualsevol plat cuinat amb diferents tipus de carns i vegetals condimentats amb aquesta barreja d’espècies, com ara estofats i guisats, i el curri verd de verdures, que sovint s’acompanya amb arròs.

Cada cuiner prepara el seu curri, segons la regió i en funció del que vulgui cuinar. ‘Curry powder’ (groc i en pols) és el nom que feien servir els anglesos en l’època de la colonització a l’Índia per comercialitzar diferents barreges d’espècies i herbes seques, nom que encara preval avui dia.

En el curri en pols, les espècies més utilitzades són el comí, el gingebre, les llavors de coriandre, la canyella, la cúrcuma, la nou moscada, grans de mostassa, el pebre, el cardamom i el clau d’espècia.

A l’Índia es troben diferents tipus de curri, com ara el ‘mild’, suau i delicat, propi del nord-est del país; el ‘punjabi’, no gaire picant i sense cúrcuma, i el ‘madràs’, molt aromàtic i picant.

El curri també es presenta en forma de pasta en altres països com Tailàndia i el Japó. Pot portar, a més a més, herbes aromàtiques, arrels, cítrics i pasta de peix.

A Tailàndia és corrent el curri groc, dit així pel seu color grogós que li dóna la cúrcuma, el curri verd, una varietat molt especiada que porta fulles d’alfàbrega i citronel·la (‘lemon grass’), i el curri vermell, que pren el color vermell del bitxo que porta.

Aquí us proposem dues receptes:

Curri indi (‘Curry powder’)

Ingredients:

2 cullerades de comí mòlt

2 cullerades de coriandre mòlt

2 culleradetes de cúrcuma

2 culleradetes de canyella en pols

1/2 culleradeta de caiena en pols

1/2 culleradeta de mostassa

1/2 culleradeta de gingebre en pols

1 pessic de nou moscada

Piqueu totes les espècies en un morter o bé en un molinet.

Curri vermell tailandès

Ingredients:

2 escalunyes

1 cullerada d’all picat

1 cullerada de citronel·la

1 cullerada de pasta de gambes

1 cullerada de ratlladura de pell de llimona

6 bitxos vermells picants

1 cullerada de pebre vermell dolc

1 culleradeta de gingebre en pols

1 culleradeta de llavors de comí

1 culleradeta de llavors de coriandre

1 culleradeta de sal

Obriu els bitxos vermells i traieu-los les llavors i la polpa que les envolta. Piqueu-los junt amb la resta dels ingredients i bateu-ho fins que obtingueu una pasta suau.

Si en lloc d’un curri vermell es vol fer verd, substituïu els bitxos vermells per bitxos verds i no hi poseu el pebre vermell dolc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any