05.08.2014 - 04:00
‘La filla de l’escocès‘, de Carme Melchor, és una novel·la històrica situada a principi del segle XX a Barcelona. És l’aposta de Proa per a aquest estiu. En parla l’editor, Josep Lluch: ‘Després de sentir una vegada i una altra les teories de Fukuyama sobre la fi de la història i la mort de qualsevol debat ideològic, la crisi econòmica, social i institucional ha estat encara més inesperada i extrema. Se’ns transforma el món sota els peus. Bullen inquietuds, pors i esperances, però sabem que hem viscut més crisis, perquè el nostre país ha anat canviant a batzegades. Ara fa cent anys, per exemple, Barcelona era la Rosa de Foc: la ciutat de les vagues i el pistolerisme, l’emigració del camp a la ciutat, la industrialització, la substitució del carbó per l’electricitat… I més enllà de Barcelona i de la península, esclatava la Primera Guerra Mundial i, el 7 de maig de 1915, l’exèrcit alemany torpedinava el transatlàntic “Lusitània”, que s’enfonsava en divuit minuts arrossegant al fons de l’oceà 1.959 passatgers, un dels quals l’enginyer Fred Pearson, principal impulsor de l’electrificació de Catalunya i un dels personatges de “La filla de l’escocès”, la novel·la de Carme Melchor que recrea aquella ciutat efervescent.’ Llegiu-ne un fragment.
Continua Lluch: ‘La novel·la encreua personatges històrics, com el batlle Pich i Pon, amb uns altres d’inventats, com la propietària d’una humil fonda del Poble-sec, i aconsegueix de fer un fresc social i reconstruir l’aire de l’època amb rigor, naturalitat i emoció. La investigació d’un crim que es produeix a la primera pàgina i la presència de diversos personatges femenins amb un caràcter atractiu i fort acaben de fer d’aquesta novel·la una lectura recomanable, sobretot ara que el calendari ens dóna una mica de pausa.’
El matí d’un dia de maig del 1915, la jove Maureen troba la seva mare al llit, escanyada amb una mitja, a la seva fonda del Poble-sec. Només falta un dispeser, registrat amb el nom de John Smith. Una pista massa fàcil. A partir d’aquest assassinat i de la investigació pertinent, la novel·la va teixint una intriga poderosa que combina personatges de diverses posicions socials, ja siguin històrics o inventats, amb el rerefons històric del moment: la Primera Guerra Mundial, el tràgic enfonsament del transatlàntic ‘Lusitània‘, l’electrificació de Catalunya a càrrec de l’enginyer Fred Pearson, la crisi de la Canadenca i les tensions socials que es viuen en una ciutat que és coneguda a tot Europa com la Rosa de Foc.
Carme Melchor va néixer a Barcelona en una família de pintors, entre teles i pinzells, relats de la guerra civil i històries familiars contades a les tertúlies de veïns que treien les cadires baixes a la vorera. Llicenciada en ciències de la informació, va fer un màster de guionatge i ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació. Actualment, dirigeix una sala de música llatina i escriu relats i novel·les. Amb ‘La filla de l’escocès’ es presenta davant els lectors.