Com explica la premsa internacional la reunió entre Mas i Rajoy

  • The New York Times, Los Angeles Times, The Independent, The Wall Street Journal i Le Monde, entre més, s'han fet ressò de l'entrevista

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.07.2014 - 16:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La determinació d’Artur Mas d’organitzar i convocar la consulta, i el fet d’haver-ho comunicat directament a Mariano Rajoy, ja és notícia en alguns diaris del món. Entre aquests, un dels més influents, el Wall Street Journal, que la presenta amb el titular ‘El president català es compromet a continuar endavant amb el referèndum‘. També se n’han fet ressò The New York Times, Los Angeles Times, The Independent, Le Monde, EuroNews, Associated Press i Reuters. Heus ací el recull de premsa internacional: 

The New York Times: Meeting Fails to Forestall Catalonia Secession Vote (‘La reunió fracassa en impedir la votació secessionsta a Catalunya’). El diari nord-americà es fa ressò de la determinació d’Artur Mas de seguir endavant amb la consulta i destaca les paraules del president català respecte la posició del govern espanyol: ‘no hi ha cap proposta per part de l’estat espanyol per resoldre el conflicte polític’. El diari també subratlla que el procés independentista va rebre el desafiament més gran fins ara, amb l’admissió de frau fiscal de Jordi Pujol, ‘el patriarca de la política catalana’.

Los Angeles Times: Leader of Catalonia region determined to try to secede from Spain (‘El líder català, determinat a intentar separar-se d’Espanya’). El diari nord-americà diu que el president espanyol no ha aconseguit aturar el compromís del líder català de fer el referèndum el novembre. El diari explica que Mas va afirmar que hi havia un ‘clima de diàleg obert’ malgrat que els dos líders es van donar la mà d’una manera freda, descriu. També destaca que Mariano Rajoy va deixar clar en un comunicat que la consulta era il·legal, però explica que no és clar com l’estat espanyol aplicarà la prohibició si les autoritats catalans tiren endavant la votació.

The Independent: Spain fails to reach agreement over Catalan independence vote (‘Espanya fracassa en aconseguir cap acord sobre la votació independentista’). El diari britànc diu que els governs espanyol i català no van acostar posicions per prevenir una crisi respecte la votació independentista prevista. Subratlla les declaracions de la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, on diu que el president espanyol li va fer saber al president català a la reunió que la consulta no es faria. El diari també explica que Artur Mas va dir que estava determinat a celebrar la votació i que li hagués agradat arribar a una ‘solució a la britànica’, en referència al referèndum escocès.

Wall Street Journal: Catalan Leader Vows to Press Ahead with Referendum (‘El president català es compromet a continuar endavant amb el referèndum’). El diari diu que Mas ho ha explicat després de la reunió amb Rajoy, ‘malgrat l’oposició de Madrid’. També destaca aquestes paraules de Mas: ‘El fet important és que hi ha el clima de diàleg necessari. Però el poble de Catalunya ha de ser consultat, no hi ha cap altra manera de sortir d’aquesta situació.’ També destaca que durant la conferència de premsa un individu ‘l’ha interromput breument amb lemes antiindependentistes’.

Associated Press: Leaders of Spain, Catalonia hold secession talks (‘Els dirigents d’Espanya i Catalunya mantenen converses sobre la secessió’). L’agència destaca que Artur Mas, president ‘de Catalunya, la regió econòmicament poderosa’, s’ha mantingut ferm en la intenció de convocar el referèndum. També diu que Mariano Rajoy podria fer concessions polítiques als catalans sense arribar a acceptar el referèndum. 

Le Monde: Référendum en Catalogne: statu quo après une rencontre au sommet (‘Referèndum a Catalunya: situació actual després de la cimera’). El diari francès diu que és ‘difícil d’imaginar una solució ràpida i clara’ per a desblocar les relacions entre Madrid i Barcelona, i que la dimissió de Duran i Lleida com a secretari general de CiU és ‘un mal senyal’. A més, no dubta que si es convoca formalment la consulta, Madrid la blocarà a través del Tribunal Constitucional. 

Euronews: Catalogne : Rajoy rejette une nouvelle fois le projet de référendum (‘Catalunya: Rajoy refusa una altra vegada la proposta de referèndum’). Euronews conclou que la reunió –que arriba amb la recent confessió de Jordi Pujol– torna a demostrar que hi ha un diàleg de sords entre Rajoy i Mas. Presenta la situació així: ‘Catalunya és una de les regions més pròsperes d’Espanya i, amb una llengua i una cultura pròpies, la seva gent exigeix de fa anys una major autonomia.’ 

Reuters (publicat a The New York Times): Spanish, Catalan Leaders Stand Ground in Independence Tussle (‘Els dirigents espanyol i català mantenen les seves posicions en la disputa sobre la independència’). El teletip explica que les relacions entre Mas i Rajoy respecte de la independència continuen en punt mort. Es fa ressò de la determinació del president català de convocar la consulta malgrat l’oposició del govern espanyol i recorda que el 80% dels catalans defensa el referèndum. ‘El fantasma d’una Catalunya independent s’ha convertit en un gran maldecap per a Rajoy’, acaba dient. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any