Govern i partits catalans acusen l’executiu espanyol d’elaborar unes balances fiscals polítiques

VilaWeb
Redacció
23.07.2014 - 16:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat de catalunya, Artur Mas, ha acusat el govern espanyol de fer servir només un mètode de càlcul en les seves balances fiscals per ‘interès polític’. ‘Sempre s’han de fer servir dos mètodes per ser objectiu. Per què no ho han fet? Sospitós’, ha dit el president durant la sessió de control al Parlament. En tot cas, ha recordat que la diferència se situa entre els 8.500 milions i els 11.000. 

Així, ha subratllat que els tècnics acadèmics encarregats pel govern espanyol havien fet uns càlculs diferents als de la Generalitat, però que la diferència radicava en el fet que els primers només havien fet servir un mètode de càlcul, i els tècnics encarregats pel govern català, dos. Per això ha acabat atribuint la decisió del govern espanyol a un ‘interès purament polític’. 

En un sentit similar, el portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, ha denunciat la publicació d’unes ‘balances polítiques’ per mirar de minimitzar els efectes del dèficit fiscal català. ‘El govern espanyol i els experts han estat elaborant un mètode per obtenir un resultat concret’, ha retret, i ha exigit al govern espanyol que publiqui també les balances a partir del mètode del flux monetari, que en els darrers càlculs de la Generalitat eleva el dèficit fiscal a 15.000 milions d’euros. En tot cas, considera que els 8.500 milions amb què el govern espanyol xifra el dèficit haurien de ser suficient perquè el Ministeri d’Hisenda es convencés de la necessitat de ‘millorar’ el finançament de Catalunya.

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, troba que al govern espanyol ‘li ha sortit el tret per la culata’ perquè les balances fiscals demostren que Catalunya pateix dèficit fiscal ‘malgrat la cuina’ de l’estat. ‘Aquestes són unes balances polítiques, amb un encàrrec polític directe i tot i així els ha sortit el tret per la culata’, ha Turull. 

El PSC ha dit que les balances fiscals eren una ‘batalla interessada’ dels governs català i espanyol i ha criticat que aquesta qüestió se situï al centre del debat polític. Amb tot, el seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena, ha constatat que, sigui amb el càlcul que sigui, Catalunya té un dèficit fiscal ‘excessiu’ que genera ‘infrafinançament’. Per Lucena, la millor manera de resoldre el dèficit és introduir en una reforma de la constitució espanyola el compliment del principi d’ordinalitat. 

El diputat d’ICV-EUiA Josep Vendrell ha celebrat que el càlcul del grup d’experts designat pel govern espanyol reconegui que el dèficit fiscal català és ‘real i existeix’ i ha indicat que no es respecta el principi d’ordinalitat. També ha demanat que es facin públiques les dades ‘en brut’ i ha instat els experts dels dos governs a posar-se d’acord. A més, ha proposat un nou càlcul, que ha anomenat ‘dèficit social’, per a analitzar ‘l’impacte de devastació social de les polítiques d’austeritat dels dos governs tenint en compte les retallades en sanitat, educació, serveis socials i pèrdua de llocs de treball públics’. 

També el diputat de la CUP Quim Arrufat ha dit que el seu grup tenia raons fundades per pensar que les balances fiscals publicades per l’estat no responen a càlculs ‘realistes’. Ha alertat que els Països Catalans perdien recursos de manera ‘no acordada i no democràtica’ perquè el govern espanyol els destinava a ‘pagar el deute, al rescat bancari i a construir infrastructures inútils i desproporcionades’ i no pas a ‘pal·liar les desigualtats’. ‘Als tres territoris [Catalunya, País Valencià i Illes] se’ls pren una part important de les rendes que produeixen les seves classes populars’, ha lamentat.

Per la seva banda, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, considera que la publicació de les balances fiscals per part del govern espanyol desmunta la ‘gran mentida’ del president de la Generalitat, Artur Mas, i dels partidaris de la independència.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any