Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  21.07.2014  01:22

Autor/s: Redacció / EP

EUPV presenta mocions contra l'elecció directa dels batles

En registra als ajuntaments de Llutxent i d'Ontinyent en què hi té regidors

Men?ame
 

EUPV ha presentat mocions als ajuntaments de Llutxent i d'Ontinyent, els dos on té representació, en què mostra el seu rebuig a la proposta del president del govern espanyol de reformar la llei electoral per a permetre l'elecció directa dels batles perquè el PP 'pretén que es trie batle el candidat de la llista més votada i així evitar les coalicions'.

En un comunicat, la secretària de política municipal de EUPV, Estefania Candel, ha assenyalat que la proposta 'no fa més que intentar blindar el bipartidisme' i significa que una llista municipal 'no pot tenir la majoria de govern i, conseqüentment, la batlia, si no té el suport de la majoria dels votants', amb la qual cosa 'es vulneren els principis de proporcionalitat i vot igual establerts constitucionalment'.

Segons Candel 'la democràcia no és compatible amb un govern municipal que no reflectisca la majoria dels vots expressada en les eleccions'.

La moció d'Esquerra Unida recorda que el sistema electoral actual permet que les opcions polítiques significatives en les quals s'organitza la ciutadania en cada municipi configuren majories de govern local amb un suport majoritari del vot popular i respectant la proporcionalitat. 'És més, l'article 140 de la Constitució Espanyola estableix que el vot de veïns serà igual, per tant, ha de tenir el mateix valor i produir els mateixos efectes en l'elecció dels regidors', ha agregat.

Per a la dirigent, 'l'atribució del batle a la llista més votada provocaria la paradoxa que podrien ser batles regidors que hagen obtingut menys del 20% dels vots i, per tant, no comptarien amb el suport de més del 80% dels veïns'.

Per això, ha advertit que 'la democràcia quedaria seriosament afectada i els criteris de proximitat i participació vulnerats' i 'la majoria del veïnat veuria batles llunyans i no volguts'.