La Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès

  • La capital del Penedès és una de les viles de la Catalunya Nova més riques en patrimoni festiu i la seva casa de la festa una de les pioneres del país

VilaWeb
Redacció
12.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès fou la primera que es va acabar materialitzant a Catalunya. En un primer moment va néixer amb la voluntat d’endreçar el ric patrimoni festiu de la capital de l’Alt Penedès i més endavant va prendre un discurs expositiu i museístic per difondre el seu contingut entre tot tipus de públic.

La Casa de la Festa Major es troba ubicada a l’antic mercat de gallines i menuts, un edifici catalogat com a modernista de caire industrial obra de l’arquitecte Santiago Güell. Així l’edifici, que fou construït l’any 1911 i reformat el 1927, ens dóna una doble visió patrimonial: el contingut -tot l’extraordinari folklore vilafranquí- i el continent, que és el propi edifici.

Des de l’any 1987 a l’equipament cultural hi ha l’arxiu de tot el patrimoni relacionat amb la Festa Major i el Museu, on es pot visitar aquest patrimoni. El 1999 es va reinaugurar aquest equipament, oferint als visitants la mateixa imatge que ofereix actualment. D’aleshores ençà, els diferents espais d’aquesta infraestructura també s’utilitzen ocasionalment per dur a terme reunions, rodes de premsa i altres activitats relacionades amb la Festa Major.

Actualment la Casa acull la totalitat dels elements del folklore de Vilafranca relacionats amb la Festa Major, amb plafons fotogràfics i explicatius de cadascun del Balls i dels Entremesos que conformen la festa. L’exposició permanent també permet conèixer els actes principals de la celebració i el protocol que l’estructura. La visita us mostrarà qui són el Ferragut i l’Elisenda, com és el Ball de Gitanes o què són el pregó, la tronada o el castell de focs.

Entre tots els elements que la Casa de la Festa Major de Vilafranca ofereix considerem que cal remarcar-ne alguns. Es tracta d’aquells elements del folklore vilafranquí que han acabat destacant-se en aquesta celebració que ha esdevingut el prototipus de Festa Major de la Catalunya Nova. Un d’aquest elements són els Castellers de Vilafranca, una colla fundada l’any 1948. No en va, la de Vilafranca és considerada “la Plaça més castellera”, i cada any, el 30 d’agost, diada de Sant Fèlix, hi té lloc una exhibició castellera a càrrec de les quatre colles punteres del país.

Un segon element al qual cal prestar atenció és l’Entrada de Sant Félix a la basílica de Santa Maria, una de les entrades més espectaculars de les Festes Majors de la Catalunya Nova. Finalment, el darrer element imprescindible és el Drac, la figura més representativa de la Festa Major de Vilafranca. Documentat des de l’any 1600, la seva forma característica, la seva peculiar estructura, la seva remarcable antiguitat i el seu espectacular pes – més de 100 quilos!- el fan una figura única.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any