El premi Llibreter surt a buscar els lectors

  • Antoni Vives amb 'I demà, el paradís' (la Magrana) i 'Ànima' de Wajdi Mouawad (Periscopi) obtenen el guardó

VilaWeb
M.S.
18.06.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una festa oberta a tots els lectors, a l’antiga fàbrica Estrella Damm,  marca la quinzena edició del premi Llibreter, que ha guanyat Antoni Vives amb ‘I demà, el paradís’ (la Magrana), en la categoria de literatura catalana; ‘Ànima’ de Wajdi Mouawad (Periscopi), en la categoria d’altres literatures; i l’àlbum il·lustrat ‘Aquest barret no és meu’ de Jon Klassen (Milrazones).

L’antiga fàbrica Estrella Damm es va omplint de lectors, editors, llibreters, autors, periodistes literaris, crítics, distribuïdors… en un acte conduït per Gemma Ruiz, periodista cultural de TV3, que s’inicia amb el lliurament dels tres premis Llibreter 2014, per continuar amb una festa que té un pròleg de luxe: el monòleg que ha confegit l’actor Sergi López sobre les obres guanyadores i les llibreries. També es fa un reconeixement a la trajectòria de trenta-cinc anys d’ofici dels llibreters Enric Balanzó (Abacus), Pep Barnades (Altaïr) i Guillem Terribas (llibreria 22).

Un premi Llibreter de literatura catalana renyit

El premi Llibreter destaca una obra publicada l’any abans que ha passat massa desapercebuda pel públic en general, i que mereix ser destacada per la seva qualitat. Des de fa quatre anys s’atorguen tres premis: el primer destaca una obra de la literatura catalana; el segon, una obra d’altres literatures; i finalment també es premia un àlbum il·lustrat.

Enguany, el premi Llibreter en la categoria de literatura catalana s’ha atorgat a Antoni Vives per ‘I demà, el paradís’ (La Magrana). El jurat ha destacat la cura del llenguatge i un argument molt ben trabat, que vincula el Cadaqués dels anys trenta, la Guinea Equatorial colonial i el Cadaqués dels anys seixanta.És una novel·la que potencialment pot arribar a una gran diversitat de lectors. Així ho considera un jurat format per Olga Federico (llibreria La Impossible, Barcelona), Isabel Guilera (Llibreria 22, Girona), Anna Mora (la Llar del Llibre, Sabadell), Eva Portell (La Gralla, Granollers) i Jordi Sanz (llibreria l’Illa, Mollet). El jurat també ha explicat que la decisió ha costat entre les tres obres finalista: ‘I demà, el paradís’ d’Antoni Vives ha competit amb ‘Cafè Barcelona’ (Proa) de Joan Carreras i ‘Dos taüts negres i dos de blancs’ (Proa) de Pep Coll.

La radicalitat de Wajdi Mouawad premiada

Per altra banda, en la categoria d’altres literatures, el premi Llibreter ha destacat ‘Ànima’ de Wajdi Mouawad. El jurat ha destacat les veus narratives i la contundència temàtica d’aquesta obra que, tot i que es considera una lectura que no és fàcil, el jurat ha decidit atorgar-li el premi, ‘perquè és un llibre únic i ens agrada la seva radicalitat’. El jurat és format per Gemma Barrufet (llibreria A peu de pàgina, Barcelona), Fe Fernández (llibreria L’esposada, Les Franqueses del Vallès), Mireia Gispert (llibreria La Memòria, Barcelona), Lluís Morral (llibreria Laie, Barcelona) i Àlex Pler (llibreria Haikus, Barcelona).

Un conte genialment impertinent

El premi Llibreter, en la categoria de Llibre il·lustrat, ha estat per ‘Aquest barret no és meu’ (Milrazones) de John  Klassen. El jurat n’ha destacat la seva sorprenent senzillesa tècnica en la il·lustració, carregada de microdetalls, i que és genialment impertinent, en la línia de Maurice Sendak. El jurat és format per Oblit Baseira (llibreria Casa Anita, Barcelona), Paula Jarrin (llibreria Al·lots, Barcelona), Meritzell Ral (llibreria la Central, barcelona), Ricardo Renon (llibreria Abracadabra, Barcelona) i Irene Tortós-Sala (llibreria l’Altell, Banyoles).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any