La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals ja és una realitat

  • La signatura de l'acta fundacional del nou ens s'ha formalitzat al Palau de la Generalitat

VilaWeb
Pau Cortina – ACN
18.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha presidit aquest dimarts l’acte de constitució de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en català. El seu naixement és una vella aspiració del sector que es va començar a gestar el 2006 però que fins fa poc més d’un any no es va perfilar definitivament. La Federació aplega l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local (ACPC) i té per objectiu potenciar la col·laboració i la generació de sinergies entre les diferents associacions i els seus editors.

Els expresidents de les tres associacions, Francesc Dalmases (APPEC), Antoni Garrido (ACPC) i Ramon Grau (AMIC) han estat convidats a intervenir en l’acte de naixement de la federació d’entitats. A continuació s’ha procedit a la signatura de l’acta fundacional per part dels tres presidents actuals de les associacions, Lluís Gendrau (APPEC), Carles Ayats (ACPC) i Alfons Udina (AMIC), president i vicepresidents al seu torn de la nova federació.

De fet, però, la celebració de la primera Nit de les Revistes i la Premsa en català (antiga ‘Nit de les revistes’), el passat mes de maig, va ser el primer acte públic conjunt de les tres entitats que formen la nova Federació, com a pròleg de l’acte de constitució que ha tingut lloc aquest dimarts

Com ja va expressar aquella nit, el secretari de comunicació del Govern, Josep Martí, ha reiterat aquest dimarts la idea que el naixement de la federació ‘només s’explica com un acte de generositat de les tres associacions’. Reconeixent, doncs, que ha estat un ‘camí llarg’ gens fàcil, Martí ha expressat que aquesta és una bona notícia per al sector de la comunicació en català perquè es constitueix ‘una patronal en defensa dels interessos del sector’, que ha de servir per ‘fer més coses’ i perquè ‘llueixin més’.

De la seva banda el president de l’APPEC i, des d’aquest dimarts, també president de la Federació de les tres entitats, Lluís Gendrau, ha manifestat la convicció de tots els implicats que, amb aquest pas, ‘s’està escrivint una plana transcendental de l’evolució del paper dels mitjans de comunicació en català’. Gendrau ha considerat que han d’assumir la ‘responsabilitat’, com a sector empresarial, de representar el mig miler de capçaleres que des d’avui integren la nova federació.

Gendrau s’ha mostrat convençut que la col·laboració de les tres entitats serà una eina important en un moment, ha dit, en què cal plantejar un espai de comunicació català ‘menys depenent de les ajudes públiques, i disposar de nous marcs de referència on siguin els ciutadans, les empreses i les institucions els que valorin els mitjans amb sentit crític’.

El president de l’AMIC i vicepresident de la Federació, Alfons Udina, ha apuntat que l’entitat ha des servir per elaborar coses noves i de forma conjunta. L’iQuiosc o la Nit de les Revistes i la Premsa en Català en són exemples, ha dit, però també ha apuntat nous reptes com la captació de nous recursos per a les capçaleres associades, la edició d’un ‘autèntic’ Llibre Blanc de la comunicació i la creació d’un banc de continguts multimèdia (en el qual ‘ja s’està treballant de ferm’, ha dit).

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha clos l’acte felicitant tots els actors implicats que han fet possible el naixement d’aquest nou ens, i ha indicat que, des del punt de vista institucional, al Govern també ‘li interessa un sector fort’. Homs ha subratllat la importància de l’acord des del punt de vista de la força que pot donar a la ‘defensa de la llengua’, encara que no sigui el seu un ‘acte de resistència’ -ha dit-, sinó de normalitat. El conseller ha lamentat que ‘calgui defensar la llengua l’amenaça ben viva’ que suposen els ‘atacs de l’estat espanyol’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any