07.06.2014 - 06:00
La croqueta, menja popular per excel·lència, base de la cuina d’aprofitament, ja té un llibre que la dissecciona i l’elogia: ‘La felicitat en una croqueta‘ (Ara llibre), de la periodista gastronòmica Laura Conde. El terme ‘croqueta’ va néixer a França, a l’època de Lluís XIV, però havent sorgit de la necessitat, l’autora defensa que la croqueta ha esdevingut un aliment popular a Catalunya i a Espanya, més que no pas a França.
Tot i ser una menja popular, la croqueta s’ha fet un lloc en tota mena de restaurants, des dels bars que la serveixen com a tapa, fins a l’aperitiu d’un restaurant amb estrelles Michelin. I són fonamentals en la cuina quotidiana de la majoria de les llars. Per això hi ha una varietat de croquetes impossible de quantificar, tot i que a Catalunya les clàssiques són, sens dubte, les de carn d’olla, pollastre i pernil.
El llibre dissecciona els elements bàsics de la croqueta. S’endinsa en el món de la beixamel, element que s’ha acabat imposant per lligar l’interior de la croqueta, tot i que al principi era la patata la que feia aquesta funció bàsica. I també parla de l’arrebossat, de l’oli i de la manera de fregir una croqueta.
Aquesta mena de manual dedicat a la croqueta proposa maridatges de vins i croquetes, recull alguns dels restaurants on fan les millors croquetes de Catalunya, així com ofereix una desena de receptes de croquetes dels cuiners i establiments que fan les millors croquetes del país.