Rajoy menysté la consulta: ‘Només és una demanda d’alguns partits’

Assegura que la petició del dret de decidir no és majoritària

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que no té ‘cap contenciós amb Catalunya, perquè la petició del dret de decidir no és majoritària a la societat catalana’. En aquest sentit, ha reiterat la seva disposició a parlar de les qüestions que, segons el seu criteri, preocupen al conjunt dels catalans, que són la recuperació i el finançament de la Generalitat, però no de la consulta ni de res que impliqui ‘la ruptura de la sobirania ni la unitat nacional’. Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta a la sessió de control del portaveu de CiU al congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que l’ha emplaçat també a tenir imaginació per donar ‘una resposta d’estat’ a Catalunya.

Duran i Lleida ha fet aquesta pregunta després que el passat 22 d’abril, en resposta al portaveu de CiU al senat, Josep Lluís Cleries, Rajoy va reiterar que no tenia cap intenció de ‘saltar-se la voluntat de les Corts, la sobirania nacional i el Tribunal Constitucional’ respecte al dret a decidir, i va emplaçar CiU a fer servir la ‘imaginació’ per resoldre el contenciós entre Catalunya i Espanya. El portaveu de CiU al congrés li ha preguntat si en la seva imaginació també hi té cabuda ‘una resposta d’estat per resoldre les demandes de la societat catalana’ que majoritàriament vol exercir el dret a decidir.

En la seva resposta, el president espanyol ha destacat que la societat catalana és molt plural i té moltes demandes però si n’hi ha una compartida per ‘tots els ciutadans de Catalunya’ és la superació de la crisi econòmica, la creació d’ocupació i resoldre els problemes de finançament de la Generalitat. Segons Rajoy, aquesta és la demanda de la ‘immensa majoria de la societat catalana’ i, en tot cas, ‘després hi ha la demanda d’alguns partits del Parlament de Catalunya sobre la qual ja s’ha posicionat el Tribunal Constitucional i aquesta cambra per una gran majoria’.

Partint d’aquesta premissa, Rajoy s’ha mostrat ‘disposat a parlar’ de tot excepte de ‘res que tingui a veure amb la ruptura de la sobirania nacional ni de la unitat nacional’. A més, ha afegit, ‘el govern d’Espanya no té cap contenciós amb Catalunya’, sinó que ‘pensa de manera diferent a com pensen alguns partits polítics de Catalunya, però no la majoria de la societat catalana’.

Duran li recorda que el 80% vol votar

En la seva rèplica, el portaveu de CiU a Madrid li ha recordat que en qualsevol de les enquestes públiques o privades que s’han fet públiques hi consta que el 80% dels catalans volen exercir el seu dret a decidir, i ha destacat també que la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya recull que el dret a decidir pot tenir una ‘interpretació constitucional’. 


Duran també li ha recordat que tan el seminari The Economist com el Financial Times han fet referència a aquest contenciós i han demanat a Rajoy que s’ocupi del problema i dialogui amb el president de la Generalitat per buscar un compromís. ‘A mi em sorprèn que el president del govern no tingui la imaginació que té el Financial Times o el The Economist quan vostè mateix reconeix que aquest és un problema de gran envergadura’, li ha dit. Per aquest motiu l’ha emplaçat a fixar ‘dia i hora’ per dialogar’ i ‘donar una sortida a la demanda majoritària de Cataluynya d’exercir el dret a decidir’.

Rajoy ‘no comparteix’ la interpretació sobre la sentència del TC

El president espanyol ha tancat el debat assegurant que ell ‘no comparteix’ la interpretació que CiU ha fet de la sentència del Tribunal Constitucional i de la porta oberta al l’exercici del dret a decidir dins dels marcs de la Constitució. Un cop més, ha reiterat que l’oferta de ‘diàleg’ de CiU és ‘curiosa’ perquè ha anat precedida de l’anunci de la data i el contingut de la pregunta del referèndum.Per aquest motiu ha reiterat que està disposat a parlar de tot ‘però no a fer alguna cosa contrària a la Constitució, a la sobirania nacional i a la unitat de la nació espanyola’. ‘No ho faré ni ho farà la immensa majoria d’aquesta cambra’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes