Jordi Cañas deixa l’escó del parlament

  • Arran de l'encausament per un suposat frau a hisenda · 'Tornaré', acaba dient

VilaWeb
Redacció
25.04.2014 - 11:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-portaveu de Ciutadanas Jordi Cañas ha deixat l’escó de diputat del Parlament de Catalunya, segons que ha anunciat ell mateix. Cañas ha pres aquesta decisió després d’haver estat encausat pel Tribunal Superior de Justícia per un cas de suposat frau a hisenda. La renúncia es farà efectiva dilluns. Cañas ha dit que volia captenir-se de manera ‘exemplar’ en moments de desconfiança política. És conscient que aquesta decisió és ‘irreversible a curt termini’, però espera poder tornar a les institucions quan s’aclareixi el cas. També ha assegurat que tenia ‘el suport absolut’ del seu ‘amic’ Albert Rivera i que prenia aquesta decisió ‘per fidelitat als seus principis ètics i polítics’.

Aquestes són les declaracions que ha fet:

‘No vull donar exemple –ha dit–, vull tenir un comportament exemplar.’ Amb aquesta decisió, Cañas renuncia a l’aforament que tenia com a diputat, i ara se li aplicarà el mateix procés judicial que a qualsevol altre ciutadà.

Ha reconegut que el dia que va ser escollit diputat havia estat un dels millors de la seva vida, i avui era un dels més trists. ‘Però els que estimem la política hem d’assumir el cost que té i dignificar-la amb un comportament adequat, correcte, digne i exemplar’, ha afegit. S’ha emocionat quan ha donat les gràcies als seus pares, i ha dit que estava preocupat per ells. També ha donat les gràcies als seus companys de partit. I als qui s’alegren d’aquesta renúncia, els ha dit que tornaria, citant paraules del general McArthur quan va haver de retirar-se de les Filipines durant la Segona Guerra Mundial.

Cañas, que continua essent el secretari d’Acció Política de Ciutadans, cedirà l’escó a  María del Carmen Pérez Martínez. La mesa acceptarà a tràmit la renúncia dimarts.

L’acusació

El TSJC va obrir una investigació a Cañas el mes de gener per un presumpte frau de 429.203 euros a la hisenda pública, arran d’una querella presentada per la fiscalia contra ell, la seva ex-parella, el germà d’aquesta i vuit persones més. El frau, l’havien comès presumptament en l’impost de societats d’un grup immobiliari, que sembla que va presentar factures falses i va simular un augment fraudulent del preu d’un immoble per semblar que tenia menys beneficis.

Segons les declaracions dels querellats i un informe de l’Agència Tributària, Cañas era soci al 50% de SY Servei Immobiliari; l’altra meitat era de la seva parella d’aleshores, Mercedes A. L.. També era soci al 40% d’Inversiones Manais 2002. Aquestes empreses tenien la seu al carrer de Sant Joan de Malta, al barri del Poblenou de Barcelona, on també la hi tenien les empreses del Grup Corbelia –controlat pel germà de la seva ex-parella, José Luis A. L., i la parella d’aquest, María José E. R.– i l’empresa Inma & Marc Habitatges. Cañas era administrador i soci de les empreses de Corbelia.

‘Cooperador necessari’

Segons la querella, aquesta última empresa va defraudar 429.203,45 euros l’any 2005 de l’impost de societats. Per fer-ho, els querellats van utilitzar presumptament les empreses del Grup Corbelia amb dos expedients diferents. En un es van emetre i pagar factures que ‘no responen a prestacions ni serveis reals’ entre les empreses del grup, trama dirigida pel cunyat de Cañas, però el TSJC creu que la col·laboració de Cañas i dels altres querellats era ‘necessària’. Una de les factures suposadament falses és la 2/2005 que va emetre Inma & Marc Habitatges a SY Servei Immobiliari per valor de 100.050 euros pel concepte ‘serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals segons contracte de 23 de febrer de 2005’. Però sobre aquesta factura no s’ha trobat cap contracte ni cap documentació que ‘pugui acreditar la realitat dels serveis o prestacions realitzats amb aquest concepte’.

En l’altre expedient es va augmentar fraudulentament el preu d’adquisició d’un immoble per part de l’empresa Inma & Marc Habitatges, per tal de reduir el benefici obtingut amb la venda.

Ateses les ‘relacions personals i professionals’ de Cañas amb el suposat cervell de la trama, a més de ser administrador i soci d’empreses del grup, el TSJC considera que hi ha indicis per acceptar a tràmit el cas per delicte contra la hisenda pública contra ell i deu persones més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any