‘La tertúlia proscrita’

Oposició dels pobles indígenes de Taiwan a l’acord comercial amb la Xina

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
03.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els qui ocupen el parlament de Taiwan a causa del controvertit Tractat de Comerç Lliure a través de l’Estret (CSSTA) entre l’illa i la Xina temen que donar permís a la capital continental per a invertir sense restriccions a Taiwan amenaçarà la cultura taiwanesa, la llibertat d’expressió i la seguretat nacional.

Els pobles indígenes de Taiwan estan amoïnats en particular perquè l’acord de comerç pot implicar la destrucció de les seves terres ancestrals i la desaparició de les seves llengües, entre més conseqüències. Per això molts d’ells han participat en les protestes.

Una de les plataformes de debat sobre qüestions relacionades amb els pobles indígenes, Pure-taiwan.info, explicava [zh] de quina manera l’acord els afectarà la vida. Una de les preocupacions específiques implica el sector turístic. Arran de l’èxode creixent de joves de les àrees indígenes, on queda només la població més gran, els indígenes seran forçats a dependre del turisme perquè la seva economia pugui sobreviure.

Però amb l’acord que obre la porta al ‘turisme estil xinès’, les empreses de la Xina continental monopolitzaran el sector per a obtenir-ne el màxim profit, d’acord amb la web. Mentrestant, els indígenes hauran d’assumir el cost de conservar el medi i mantenir la seva tradició i cultura.

Quan les grans empreses xineses entrin en el sector turístic de Taiwan, necessitaran la terra per a construir hotels i edificis per a serveis turístics. […] Això comportarà amenaces serioses a les terres dels nostres avantpassats.

El domini dels mandarins que representa l’acord també amoïna, segons la plataforma:

Quan s’aprovi el CSSTA, els mandarins encara seran més dominants que ara. La llengua no és sols una eina de comunicació. La llengua és un símbol de l’estatus socioeconòmic i de l’hegemonia de la cultura. […] El domini del mandarí i de la cultura dominant creada per aquesta llengua amenaçarà la nostra identitat, bastida a partir de la nostra tradició i cultura. A més, aquest poder dominant també amenaçarà el nostre esforç de mantenir el llegat de les llengües austronèsiques a Taiwan.

Coolloud.org, un mitjà digital independent que se centra en notícies sobre societat civil, també destacava un comunicat [zh] d’un dels pobles indígenes que protestaven contra el canvi que els turistes xinesos han portat a la indústria turística al país:

L’actual magistrat de Hualien, Fu Kung-Chi, ja ha començat a preparar un pressupost perquè fem les nostres cerimònies per a turistes.

La Indigenous Peoples Action Coalition of Taiwan (IPACT) ha criticat [zh] que el Consell de Pobles Indígenes i els diputats que representen aquests pobles no parin prou atenció al possible impacte de l’acord sobre els drets dels pobles indígenes:

L’Institut de Política Aborigen ha expressat la preocupació des del mes d’octubre, quan alguns pobles van assistir a un debat públic. Tot i que l’institut va demanar-hi que el Consell de Pobles Indígenes i els diputats que els representen s’expliqués, no se n’ha rebut cap resposta positiva. A més, han acusat els qui estaven implicats en la difusió de rumors o de violació de lleis. El Consell de Pobles Indígenes és un institut oficial que representa aquests pobles i, per tant, hauria de representar-nos i protegir els nostres drets i la nostra integritat.

Per a eixamplar encara més el debat sobre els pobles indígenes, alguns joves amis, el principal grup del país, han fet un vídeo per a explicar la protesta contra el CSSTA als seus amics i familiars.

Ayal Komod, un músic i actor amis, també demanava la solidaritat dels altres pobles:

La reclamació dels estudiants que van ocupar el parlament és estretament lligada al nostre futur. […] Necessitem enfortir el nostre vincle per poder generar un poder plegats. Si no tenim prou poder, com podem esperar un futur millor per al nostre poble?

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any