Per què ha estat tan difícil de fer la Gigafoto?

  • Avui a la tarda es farà pública finalment, en una web especial de l'Assemblea Nacional Catalana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
01.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ANC farà pública avui a la tarda la Gigafoto de la Via Catalana. Es podrà veure mitjançant la web gigafoto.assemblea.cat. Amb una gran expectació per part dels centenars de milers de manifestants que hi van participar, arribarà mig any després de l’Onze de Setembre. Si s’ha ajornat tant de temps és a causa de la complexitat tècnica d’ajuntar en un mateix suport tants milers de fotos i una quantitat tan gran de dades. Els detalls els sabrem avui, però el coordinador de la Gigafoto, Galdric Penyarroja, ja ha apuntat a VilaWeb algunes d’aquestes dificultats.

‘L’equip audiovisual de l’ANC ja es va encarregar de fer el seguiment de la manifestació de la diada del 2012, per difondre’n imatges’, explica Penyarroja. ‘Per a la Via Catalana vam estudiar la manera de fer-ho i vam veure que, més que el nombre d’encarregats, l’envit era tenir la gent prou ben repartida. Per evitar que hi hagués aglomeracions en zones que podien tenir més interès mediàtic i que la gent hi anés per sortir a les fotografies, l’ANC va decidir que hi hagués cobertura de foto a cada tram. Així va néixer la idea de la Gigafoto.’

Per tota la Via Catalana es van repartir uns vuit-cents fotògrafs i vuit-cents ajudants, un per cada tram de la cadena humana, per més que en alguns trams en van caldre dos.

Havent fet les fotografies, cada fotògraf voluntari va fer arribar el material a l’ANC, i aquí va començar la gran dificultat d’ajuntar-ho tot i poder-ho presentar d’una manera que fes de bon consultar. ‘Hi ha hagut dificultats de tota mena. No n’hi ha cap precedent, i hi ha hagut una dificultat tècnica, perquè en el fons això que hem fet va contra allò que has de fer quan vols fer una panoràmica’, diu Penyarroja. ‘En una panoràmica has de mirar d’ajuntar parts que no es moguin, perquè es pugui ajuntar bé. I nosaltres hem ajuntat gent que es movia, fent gresca. I en una panoràmica agafes parts diferents amb una mateixa càmera fent fotos des d’un mateix punt, amb la mateixa perspectiva. En canvi, en aquest cas el fotògraf es desplaçava i en totes les fotos hi havia canvi de perspectiva. Només per això, tècnicament, és molt complicat. Però, a banda, hi ha tots els problemes derivats de la gestió de molts voluntaris i que el volum de fotos és immens.’

Fruit de l’acord amb el Punt Avui TV, l’ANC també emetrà els trams de la Gigafoto pel canal des del mateix moment en què es faci pública per la web. L’entitat ha difós aquest vídeo anunciant-ne la publicació:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any